Andra passet med Frid!

Nu är det dags för en uppdatering med Frid! Idag hade vi ingen fotograf så vi får krydda inlägget med någon bild från igår istället. Men vi har gjort framsteg!

Idag har vi ridit med sadel och travat några steg! Men vi tar det också från början. Jag hämtade Frid och tog in honom i stallet för att kolla lite snabbt vilken sadel som skulle kunna funka och jag konstaterade att jag hade gissat rätt för den första jag testade såg bra ut. Så första gången han fick en sadel på sig stod han i boxen. Efter att han nosat på sadeln la jag bara på den och det hade han inget emot. Eftersom det såg bra ut tog jag med mig sadeln ut. Jag bar den alltså ut för jag ville inte spänna fast den inne ifall han skulle bli rädd. Det är väldigt vanligt att hästen kan bli rädd för sadeln och sadelgjorden eftersom den sitter fast och om han skulle bli rädd så ville jag att han skulle ha palts att springa av sig rädslan liksom. Men när jag hade varmt upp lite, lagt på sadeln och satt fast sadelgjorden reagerade han inte mycket alls. Han såg lite fundersam ut men efter ett par steg hade han bestämt sig för att det var okej så det var inga problem! Fina Frid! För att det rent fysiskt är lättare att bocka när man galopperar (galopp och bocksprång är båda i tretakt) bad jag honom galoppera för att kolla så att det inte fanns någon dold reaktion där men det gjorde det inte. Han fick även springa lite med stigbyglarna flaxande vid sidorna men det störde inte heller honom nämnvärt.

Eftersom sadeln inte var särskilt jobbig förberedde jag för uppsittning. Jag ställde mig först i stigbygeln på båda sidorna och klappade honom samt hängde över sadeln och tog tag i stigbygeln på andra sidan och rörde på den men han var helt cool med det också. Så sen hoppade jag upp och skrittade runt. Jag tränade på att han ska förstå och svara för mina hjälper. Jag använde min energi som fas 1 och förstärkte sedan med den hjälp jag vill att han ska lära sig för det jag ber om. Så jag sträcker på mig och tänker att vi ska gå innan jag lägger på skänklarna, jag tittar dit jag vill gå och vrider axlarna innan jag tar i tygeln för att styra och jag slappnar av och stannar i kroppen innan jag ber hästen stanna med tyglarna. När start och stopp fungera bra fortsatte jag med att be om trav. Det var lite svårare men vi löste det! Det gäller att belöna minsta försök så när han ökade skritten berömde jag det och sen försökte vi igen tills han hittade traven! Vi gjorde detta två gånger sen slutade vi för dagen. Jag är stolt över min lille Frid! Han är världens bästa Nordis!
DSC_0719

Om Frida Lundbäck

Hej! Jag heter Frida, är 25 år och fullkomligt hästtokig! Jag driver hästverksamheten här på Ed Sjögård. I denna blogg skriver jag om gården, djuren, träningen av hästarna, min egen träning och utveckling inom PNH och min mitt arbete här på gården! Kolla också hemsidan: www.edsjogard.se
Det här inlägget postades i Hästarna och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Andra passet med Frid!

  1. neapocalypse skriver:

    Wohooooo!!!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s