Att vara mjuk.

Detta är något som har funnits i mitt bakhuvud den senaste tiden. Vikten av att vara mjuk. Och hur mjuk sen? Det mjukaste du kan föreställa dig och kanske till och med mjukare ändå. Jag tänker på hur man ber sin häst att göra något. För mig vore det naturligt att säga hur man lägger på tryck men det känns som om ordet tryck fått en lite negativ klang. Därför tänker jag gå mot det och säga tryck i alla fall! Tryck. Så. Jag pratar om hur man lägger på tryck när man ber sin häst göra något. Som parellielev och parellinörd har jag fått lära mig om faser. Att lägga på tryck stegvis, starta mjukt och öka successivt tills hästen svarar och då ge omedelbar eftergift eftersom eftergiften lär hästen att det den gjorde nu var rätt. Hår, hud, muskel, ben eller suggest, ask, tell, promise för att blanda in utrikiskan och ge ett par exempel. Be as gentle as possible but as firm as necessary säger Pat Parelli och detta har skavt i mina tankar en tid nu, särskilt den första delen. Det är först nu jag blivit såpass medveten om hur mjuk fas 1 verkligen kan vara att jag kan försöka sätta ord på det.

dsc_0225

De flesta bilder i detta inlägg är på hästen Flamma som jag haft i träning några veckor under hösten!

 

Hästar är experter på att läsa av. De kommunicerar nästan uteslutande med kroppsspråk så de läser av signaler mycket snabbare och bättre än oss som ofta kommunicerar mer verbalt. Hästen kan se eller kanske känna av din sinnesstämning, din beslutsamhet, din attityd och ditt känsloläge bland annat. Om vi tränar lite kan vi lära oss att göra det samma med vår häst. Jag har även upplevt att ju mer vi börjar se och värdesätta vad hästen tycker desto mer börjar den visa och med mindre och mer subtila signaler. Men om hästen nu kan se och känna av oss på den nivån, borde den inte också då kunna se och känna av vårt fokus och vår intention?

dsc_0228

Genom att ändra fokus kan jag gå direkt från ryggning till att flytta över framdelen.

När jag vill lära min häst att gå undan för stadigt tryck av mina händer vill jag verkligen få känslan av att jag puttar en badboll som flyter på vattnet. Det är mitt mål, att lugnt, mjukt och harmoniskt kunna föra hästen på ett sådant sätt att den följer trycket, inte aktar sig för det.När jag driver hästen från mig brukar jag föreställa mig att jag för den bort från mig med en osynlig förlängning av min arm. Jag strävar efter samma lugn och harmoni som när jag flyttar den för fysiskt tryck. Jag vill ha en häst som följer snarare än aktar sig. Men för att nå dit krävs det att jag verkligen är konsekvent med att börja där! Börja mjukt. Börja med det du vill att hästen ska svara på och öka tills den svarar. Då ger du eftergift och belönar!

dsc_0237

Med fokus, intention och kroppsspråk ber jag henne sänka huvudet och ställa inåt på volten.

Jag försöker att starta mitt tryck med enbart fokus och intention och/eller den lättaste känsla du kan föreställa dig. Ett exempel skulle kunna vara att få haken som linan sitter fast i grimman med att tippas lite åt det håll jag vill att hästens nos ska gå. Det räcker! Jag startar trycket så, det är min fas 1 och där väntar jag och ger hästen en chans att svara sen ökar jag successivt mitt tryck tills det matchar hästens motstånd. Hur snabbt eller långsamt jag ökar trycket beror på individ och situation. Generellt ökar jag trycket långsammare om jag leker med en introvert häst och snabbare om hästen är mer extrovert. Eller man kanske ska säga att jag ökar trycket snabbare i en fartfylld situation eller om jag behöver ta kontroll och långsammare om jag slipar på detaljer och precision. Det har dock gått upp för mig att även om jag befinner mig i en situation där det går fort och jag behöver ta kontroll kan jag tjäna mycket på att faktiskt erbjuda ett ögonblick i den mjukaste fasen innan jag går upp och matchar hästen. Det handlar om ett ögonblick, en fjärdedels sekund typ, men det känns som att denna korta stund ändå kan hjälpa hästen att lita på mig och snabbare förstå vad jag är ute efter.

dsc_0251

Hur lätt kan du böja hästens hals?

Jag måste bara nämna eftergiften också. Jag kan inte skriva ett blogginlägg om tryck utan att prata eftergift. Att eftergiften kommer i rätt tid är såååå viktigt (jag letade egentligen efter ett annat ord men min hjärna fungerar visst inte längre.. det börjar bli sent..). Det är eftergiften som gör att hästen förstår att den gjort rätt! När en häst ska flytta för tryck kommer den först börja tänka på vad den ska göra, sedan få ordning på kroppen, lägga om vikten och sen flytta första foten eller förlåt, hoven. Eller mind, flexion, weight, feet som Pat Parelli hade uttryckt det. Så fort hästen gör rätt ska vi ge efter för att hästen ska lära sig.. men om vi kan ge eftergift så fort hästen tänker rätt kommer den lära sig ännu snabbare! Därför är detta så dubbelt. Om vi vill att hästen ska lära sig att följa våra allra minsta signaler måste vi dels bli duktiga på att ge dem chansen men även på att läsa av deras allra minsta signaler så att vi kan ge eftergift redan innan de har flyttat första hoven!

dsc_0772

En bild som för mig symboliserar samspel och lätthet med en av de bästa individer jag känner! Min finaste Emilio ❤

Om Frida Lundbäck

Hej! Jag heter Frida, är 25 år och fullkomligt hästtokig! Jag driver hästverksamheten här på Ed Sjögård. I denna blogg skriver jag om gården, djuren, träningen av hästarna, min egen träning och utveckling inom PNH och min mitt arbete här på gården! Kolla också hemsidan: www.edsjogard.se
Det här inlägget postades i Hästarna och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Att vara mjuk.

  1. Marie adolfsson skriver:

    Jag är så imponerad av dig Frida och det blir en hög ribba för mig men jag vill så gärna!
    Såg när du arbetade med just Flamma och jag blir lite rädd för att vara just för hård eller snabb och därmed inte så lyhörd…. Så mental träning för mig! Du har redan lärt mig en hel del!!!
    Ser fram emot att få jobba med dig mer!!
    Mia och Flamma

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s