Tredje dagen i inridningsutmaningen!

Här kommer en uppdatering av dagens pass med Frid! Denna smarta ponny alltså (han är ca 152 cm hög men jag kallar alla hästar ponnys för att det låter gulligt)!

Jag tänkte försöka korta ner uppvärmningen lite för att inte trötta ut honom innan jag hoppade upp. Därför sadlade jag direkt och lekte lite efteråt. Idag var han aningens skeptisk till att låta mig spänna gjorden men hade inga problem med att ha den på sig sen.. och hittills har ju en skeptisk Frid inneburit att han kanske gått något steg åt sidan så det är inte så dramatiskt.
DSC_0553

Jag hade några specifika planer för dagen, den ena var att vara på stora ridbanan för att ge Frid lite mer känsla av att vara på väg någonstans. Sen tänkte jag även att han skulle få ha bett i munnen för första gången och att vi skulle befästa traven som vi började öva på igår.

DSC_0559

Som vanligt imponerar Frid mig med att genast försöka tugga på tränset så det var bara hjälpa honom att hitta rätt del att stoppa i munnen sen var han tränsad! Han tyckte dock att det var lite konstigt att ha något i munnen så han tuggade en del..
DSC_0570
Därför lät jag honom äta lite gräs och upptäcka att det inte var så mycket i vägen utan att han kunde bete sig som vanligt. När han var lite lugnare med bettet tog jag av tränset igen, knöt repet som tyglar och hoppade upp.

DSC_0580
När jag rider en ung och oerfaren häst har jag oftast ett hål kortare stigläder än i vanliga fall för att ha lätt att hoppa av snabbt om det skulle behövas. För att kompensera för detta får jag dock trampa ner hälarna lite extra om någon undrar.. Ibland är det praktiskt att ha överrörliga fotleder! 😉

Frid imponerade på mig igen genom att ha väldigt lätt för att följa spåret på ridbanan! Jag har aldrig varit med om maken! Först fick han gå lite som han ville, han hamnade nästan direkt vid staketet och följde det runt så då guidade jag honom ett par gånger och sen hade han fattat att där var ett bra stället att gå på! Så efter att ha skrittat runt ett par varv åt båda hållen bad jag honom trava. Det var så lätt! Han hade förstått hjälperna från igår, och svarade superfint på ett väldigt lätt tryck med benen! Han var mer framåt, förmodligen på grund av kombinationen av större yta, mer självförtroende i uppgiften och mindre uppvärmning så idag fick vi prata lite om det där med halter och avsaktningar i stället för det hade han ingen större lust med.. Det var ju roligare att springa liksom! 🙂
DSC_0590 DSC_0601 DSC_0606
Dimman och mörkret gjorde det svårt att fota men det ger ändå en bild av framstegen! Tack Angelica för hjälpen!

Efter att ha travat lite i båda varven hoppade jag av och var nöjd för dagen. Han var fortfarande pigg och framåt men jag var så  nöjd med honom och ville sluta medans han tyckte det var kul så idag fick det bli så. När jag hade hoppat av tränsade jag honom igen och lät honom bära tränset och sadeln tillbaka till stallet så slapp jag! 🙂

Jag älskar känslan av att utbilda en häst och samtidigt stärka den och ge den mer självförtroende! Det ska aldrig vara mot hästen utan alltid med och för den! Är det det kan utbildningen och all annan ridning/hästhantering vara det finaste som finns.

Om Frida Lundbäck

Hej! Jag heter Frida, är 25 år och fullkomligt hästtokig! Jag driver hästverksamheten här på Ed Sjögård. I denna blogg skriver jag om gården, djuren, träningen av hästarna, min egen träning och utveckling inom PNH och min mitt arbete här på gården! Kolla också hemsidan: www.edsjogard.se
Det här inlägget postades i Hästarna och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s