Gissa vad jag har gjort idag: Dag 5 projekt Frid (trött på att alltid ha likadana rubriker..)

Jaha gott folk nu börjar jag känna mig tjatig som skriver om den där lilla nordissen varenda dag men nu är det bara några dagar kvar av min ”träna Frid 7 dagar i rad och dagboksblogga om det” -period så snart är det över.

DSC_0554

Jag tänker på inridning som att klättra upp på en stege. Eller kanske snarare att bygga en stege. Ja det var nog en bättre bild! Pinnarna som ska upp på stegen kan sättas dit i lite olika ordning beroende på häst och situation men det finns flera små steg som måste på plats och ingen får hoppas över, då blir stegen instabil och det blir svårt att fortsätta bygga på höjden så småningom! Grunden som stegen ska stå på är kärlek. Jag måste tycka om hästen och den måste tycka om mig. Stolparna på sidorna består av kommunikation och ledarskap. Detta hade jag redan innan jag började med mitt lilla inridningsprojekt.

Utan ett gemensamt språk hoppar inte jag upp på en häst. Jag hoppar heller inte upp på en häst som jag inte tycker ser  säker ut, eller en häst som inte litar på mig. Särskilt inte en oinriden häst! Först när grunden sitter kan vi börja bygga. Det finns oändligt många pinnar som man kan sätta dit på sin stege, men stegen kommer inte nå längre än vad grunden håller för. Utan kärlek, kommunikation och ledarskap kan vi inte klättra högt och nå vår fulla potential liksom. Utan en bra grund faller vi förr eller senare och det vill jag helst undvika.

På Frids stege har vi redan satt dit en massa pinnar de senaste dagarna. Han har vant sig vid sadel, vid att ha någon på ryggen, vid att ryttaren inte bara sitter där utan vill bestämma också, han har lärt sig flera olika hjälper som att följa min kropp och mitt fokus, lyssna på mina skänklar och tyglar och han har haft bett i munnen. Han är riden i alla gångarter även om en del behöver befästas bättre innan man kan säga att han helt kan.

Varje dag när jag börjar kollar jag alla mina pinnar på stegen. Jag kontrollerar att jag verkligen satte fast dem ordentligt och att de håller för min tyngd. Hittar jag några problem lagar jag dem innan jag klättrar vidare till nästa pinne. Målet är att kunna sätta dit ytterligare ett par pinnar varje dag. Idag ville jag fortsätta med galoppen, börja styra med bettet och låta en annan ryttare få rida på Frid. Jag låter ofta någon annan (oftast Hanna) rida de unga hästarna för då kan jag se om jag missat något eller om hästen verkligen har förstått mina hjälper. Dessutom klarar hon att reda ut det om det skulle finnas några problem ändå så det känns tryggt och bra.

Så nu efter en massa babbel kan jag äntligen komma till saken. Idag fick Hanna värma upp Frid genom att leka med honom från marken! Det var väldigt kul att få titta på och att för ovanlighetens skull vara den som höll i kameran!

DSC_0577 DSC_0565
Jag älskar Frids uttryck! Det ser ut som att han ler nästan hela tiden! ❤

När Frid var uppvärmd och redo tränsade jag för 4:e gången i hans liv. Han gillar tränset (han brukar få en godis samtidigt som han stoppar bettet i munnen) så jag skramlade lite med bettet varpå han genast kom dit med sin nyfikna mule och stoppade in bettet i munnen. Fina häst! Sen satte jag dit tyglar och visade honom att tryck i munnen betyder samma sak som trycket i grimman, det har bara bytt plats (detta gjorde jag alltså innan jag hoppade upp). Jag tog en savvystring och knöt från grimman till sadeln för att ha ett nödstopp om han skulle bli förvirrad och inte förstå bettet, sen hoppade jag upp.

DSC_0623 DSC_0612 DSC_0615 DSC_0618

Han var såklart lite fundersam över detta nya sätt att styra men han är snabblärd så det gick ändå jättebra! När han kändes trygg med det och jag kunde göra smidiga övergångar mellan halt, skritt och trav (och ner igen såklart) testade vi lite galopp igen. Jag råkade även av misstag få mitt fösta galoppombyte! Smidig häst helt klart! Såhär var det. Han fattade vänster galopp i höger varv och när vi närmade oss hörnet kände jag att jag på grund av tidigare upplevelser där ponnyn i fråga hoppade in i staketet inte riktigt litade på att han skulle svänga av sig själv så jag styrde åt höger varpå han bytte galopp. Hanna lyckades dessutom få det hela på bild även om bilder mitt i bytet aldrig blir riktigt vackert 😉

DSC_0668 DSC_0669 DSC_0670 DSC_0671 DSC_0675

Idag gillade han uppenbarligen vänster galopp i höger varv men det är inget jag tänker vara petig med förrän han är helt säker på att fatta galoppen. Det gäller att inte vara kritisk, jag vill ju bygga hans självförtroende inte rasera det.

När jag var nöjd hoppade jag av och så fick Hanna testa rida! Hon valde att ta av tränset och rida med grimman vilket jag tyckte va smart, då var det inte så många nya saker på samma gång liksom!

DSC_0706

De fösta stegen var lite vingliga. Det såg ut som att han undrade om inte jag skulle följa med också men han kom snabbt in i det och skötte sig exemplariskt!

DSC_0690

Det är så fantastiskt att ha en så duktig kompis som kan vara min testpilot! Det är ungefär lika fantastiskt att ha en så duktig häst som lär sig snabbt, lyssnar in sin ryttare och verkligen ger allt han har!

DSC_0738

Tusen tack Hanna för all hjälp!

Om Frida Lundbäck

Hej! Jag heter Frida, är 25 år och fullkomligt hästtokig! Jag driver hästverksamheten här på Ed Sjögård. I denna blogg skriver jag om gården, djuren, träningen av hästarna, min egen träning och utveckling inom PNH och min mitt arbete här på gården! Kolla också hemsidan: www.edsjogard.se
Det här inlägget postades i Hästarna och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s