Eftergiften lär ut!

Jag har en ny häst här på utbildning! En fantastiskt charmig liten ponny som jag inte riktigt vet om jag vill lämna tillbaka sen, hon passar väldigt bra här 😉
Som vanligt när jag jobbar med en ny häst eller en ny grej lär jag mig något nytt eller så kommer gamla saker jag tidigare lärt mig tillbaka och blir verkliga på nytt! De får liksom en djupare innebörd. Då får jag lite inspiration och skriver ihop något som förhoppningsvis är fint formulerat här. Jag blandar ut texten med lite fina bilder på ponnyn i fråga, det är ju trots allt Iris som inspirerat mig även om texten handlar om så mycket mer än bara henne.
DSC_0101

Iris påminde mig om hur en rätt tajmad total eftergift kan bryta ett negativt mönster och det inspirerade mig till att skriva om just eftergift och att det är eftergiften som lär ut.
DSC_0113

Så vi börjar där med att eftergiften lär ut så får vi se vart vi hamnar!
Man brukar egentligen säga: tryck motiverar och/men eftergift lär ut. Hur menar jag då? Jo, när jag ber hästen om något lägger jag på någon form av tryck (mentalt eller fysiskt). Detta tryck kommer motivera hästen till att försöka göra något för att bli av med trycket. Trycket kan upplevas som obehagligt om hästen inte vet vad det betyder eller hur den ska hantera det men så fort hästen lärt sig hur den ska/bör svara på trycket kommer uppleva trycket som intressant och spännande!  För att det är med tryck och med eftergift som vi kommunicerar! Det gäller ju dock att vi inte blir för enformiga och långtråkiga men det är en annan sak som vi får prata om någon annan gång. Hjälp jag har redan svävat ut och skrivit flera rader om tryck när jag egentligen skulle skriva om eftergift! Men tryck och eftergift går lite hand i hand så att säga. Så fort du tar bort trycket få hästen eftergift. Det kallas även negativ förstärkning (inte för att det är negativt utan för att man helt enkelt belönar genom att ta bort något ”obehagligt” i det här fallet trycket). Det betyder inte att man inte även kan ge positiv förstärkning (alltså att man lägger till något trevligt som belöning. Tex, godis eller klappar!) men det är svårt att få till en lika omedelbar tajming med positiv förstärkning (tycker jag iaf!). Jag är helt enkelt inte lika snabb på att få fram en godis som på att släppa trycket.
DSC_0063 DSC_0060

När jag var på en kurs en gång sa tränaren att det bara finns en sak som man måste kunna för att kunna utbilda eller träna en häst: att använda tryck och eftergift. Hon la sedan till att om man vill bli bra på att utbilda och träna hästar behövs det mycket mer men det är det enda som man verkligen måste kunna. Det säger lite om hur viktigt det är… och där svävade jag ut lite till.. typiskt mig! Tajmingen på eftergiften betyder ungefär allt! Nu kommer vi till det väsentliga här nämligen att eftergiften lär ut! Det betyder i praktiken att det som hästen gjorde i det ögonblicket när du tog bort trycket och gav eftergift kommer hästen lära sig som rätt och därmed göra även nästa gång. Hästar lär sig extremt snabbt så har din tajming varit lite dålig säg ungefär tre gånger så har du förmodligen lärt hästen en dålig vana. Det kan vara att dra upp huvudet när du ville backa den, att flytta framdelen istället för bakdelen, att flyga i taket när du försöker göra friendly game (japp, det gäller även där!), att stanna av eller bocka när du lägger på skänklarna eller kanske det allra vanligaste: att stå still och vänta ut dig när du ska lasta för hästen vet att du kommer släppa efter på det där grimskaftet utan att den behöver ta ett steg framåt. Hästen gör inte de här grejerna för att vara dum, den gör det för att den tror att det är det du menar! Jag vågar nog säga att i stor sett alla hästar under rätt förutsättningar kan lära sig nästan vad som helst på 4-7 upprepningar. Efter 7 upprepningar så vet hästen vad som gäller. Oftast förstår den det ännu snabbare men man kan behöva fullfölja sina 4-7 gånger för att verkligen befästa det man lär ut.
DSC_0100
Det finns många typer av tryck och det finns många typer av eftergift. En paus, en stund tillsammans utan några särskilda krav kan ibland vara den bästa belöningen!

När du lägger på ett tryck kommer hästen första reaktion på trycket vara det som hästen tror är rätt. Detta kanske låter lite krångligt men det första hästen svarar med när du ber om något är det som hästen tror att den ska göra. En häst kan inte tänka ”nej jag har ingen lust idag”. Den kan såklart vara lite seg, ovillig eller busig i stunden men det speglar oftast bara oss och hur viktigt det här är för oss i just den här situationen. Om vi lägger på ett tryck med en stark och tydlig intention och med förväntningen att hästen ska svara på trycket kommer den att svara med det den tror att trycket betyder. Så enkelt är det (förutsatt att hästen inte är fullkomligt Right Brain och bara lyssnar på sina instinkter.. så så enkelt var det inte riktigt ändå men nästan!). Om det första hästen gör för att svara på trycket inte stämmer överens med vad vi tycker att trycket ska betyda behöver vi hålla kvar trycket. Då kommer hästen snart försöka med något annat för att få sin eftergift och när den hittat rätt, då ska vi släppa efter direkt. Inte innan, inte efter en stund utan så fort den tänker rätt tanke ska vi släppa. Tajmingen är så oerhört viktig!
DSC_0108
Det spelar ingen roll om vi står på marken eller sitter i sadeln, tryck och eftergift fungerar likadant!

Man skulle kunna säga att det första hästen gör är det den tror att den ska göra, det sista hästen gör är det vi vill att den ska göra. Vi ska alltså sluta när hästen gör rätt, ge den en liten paus så att den hinner fundera på varför den fick eftergift just då och sen börja igen. Först när det första hästen gör är det du vill att den ska göra vet vi att den har förstått. Sen kan du behöva upprepa detta vid några olika tillfällen för att befästa inlärningen helt och fullt men där har du en tanke att ta med dig ut när du tränar!
DSC_0137

Om Frida Lundbäck

Hej! Jag heter Frida, är 25 år och fullkomligt hästtokig! Jag driver hästverksamheten här på Ed Sjögård. I denna blogg skriver jag om gården, djuren, träningen av hästarna, min egen träning och utveckling inom PNH och min mitt arbete här på gården! Kolla också hemsidan: www.edsjogard.se
Det här inlägget postades i Hästarna och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s