Va den bästa människa din häst kan tänka sig!

Hör och häpna! Jag har tänkt! Igen.. och nu tänkte jag försöka bena ut och förklara mina tankegångar så att du som är tillräckligt nördig för att finna det intressant att läsa ska få göra det.
DSC_0268
Detta är min nya häst Gloden Spirit. Med hjälp av lite bilder på honom och mig tänkte jag försöka resonera lite om hur vi kan vara de bästa människorna våra hästar kan tänka sig!

Äger du en häst? eller du kanske sköter en häst? eller äger flera stycken? Om du gör det så antar jag att du har skaffat denna häst för att du verkligen vill ha den i ditt liv. Du kanske tittade på flera olika hästar innan du bestämde dig för att just den hästen du nu har skulle vara din alldeles egna. Kanske tänkte du dig att din häst skulle vara din bästa vän och ni skulle göra allt roligt tillsammans och hästen skulle älska dig och komma galopperande till dig i hagen och följa dig vart du än gick och du skulle kunna rida ut och galoppera över fälten barbacka i solnedgången eller åka på träningar och tävlingar ihop med din häst och glänsa… och så vidare… Blev det så? om ja, perfekt! Ni är bästa matchen någonsin och allt är kalasbra! om nej, varför?
DSC_0355

Jag tänker såhär: Du har valt din häst för att den har något du tycker om. Jag vet inte vad, kanske kapacitet, utseende, utstrålning, personlighet eller något annat. Det viktiga är att du har valt hästen. Hästen har i de flesta fall inte valt dig. Åtminstone inte från början.

Vi skryter gärna om våra hästar: ”min häst är världens finaste/sötaste/mysigaste/hoppar bäst/… och jag älskar den mest i hela världen!” men jag skulle vilja vända på det. Om min häst skulle kunna så skulle jag vilja att han gick till de andra hästarna och sa: ”min människa är världens bästa/coolaste/snyggaste(hoppsan!)/underbaraste människa/kompis/ryttare/partner/… och jag vill vara med henne varje dag i resten av mitt liv!”
DSC_0350

Jaha, det låter ju bra.. men nu kan inte hästar säga så och även om de kunde det så hur i hela fridens namn skulle man få det så då?! Ja det är frågan. Hur kan vi komma till det läget när hästarna faktiskt väljer oss? När det inte bara är vi som köpt varsin häst utan hästarna rent ut sagt är överlycklig över att just vi köpt just dem? Jadu, antingen kan vi kanske hitta vår perfekta match så att allt bara funkar liksom eller så får vi lära oss. Jag tänker att jag har köpt hästen, jag har valt den, alltså är det mitt ansvar att vara den bästa människan för just min häst. Det innebär inte att jag ger hästen de snyggaste täcket eller blingigaste pannbandet. Materiella saker betyder ingenting för hästen (om man bortser från att den behöver utrustning som faktiskt passar och inte är obekväm). Hästen är inte intresserad  av senaste tränsmodet eller vilka färger som är inne. Den behöver inte heller det dyraste kraftfodret eller snyggaste stallet.. Jag vet att jag kanske gjorde någon besviken nu, förlåt.. 😉
DSC_0304

Hästen behöver få vara häst! Rakt igenom, inifrån och ut, med allt vad det innebär! Vi måste se till att skaffa oss mängder med kunskap om vad det är för sorts djur vi äger! Flyktdjur, flockdjur, bytesdjur, gräsätare, gjord för att röra på sig typ jämnt osv! Hur många hästägare i världen tror ni vet att en häst inte sover mer än ca 3-4 timmar/dygn för att ge ett exempel? Vi behöver generellt sätt lära oss mer om hästar som art. Vi behöver lära oss hur vi kan möta och hjälpa en rädd häst att slappna av på ett sätt som stärker vårt band, vi behöver lära oss att möta och matcha en dominant häst så att den respekterar och accepterar oss som ledare utan att hästen ser oss som en diktator och börjar bete sig som en robot. Vi behöver lära oss när man kan be om mer och när man bör ta ett steg tillbaka. Vi behöver lära känna just vår häst för att kunna möta den på bästa sätt. Vi behöver hänga med vår häst, iaktta vår häst, bara vara med den, investera tid i relationen (inte bara i träningen), se hur den beter sig naturligt i hagen, se hur den beter sig med oss och lära oss att möta den på den nivå där den är, inte på den nivå där vi vill att den ska vara. Om vi lyckas kommer hästen göra sitt bästa för att ge oss precis allt.

Horses will run faster and jump higher out of heart and desire. -Pat Parelli

Men vi måste förtjäna det, vi måste få hästen att vilja göra det för oss, vi måste bevisa att vi är precis den människan de vill ha! Hur? Ja jag tror dessvärre inte att det finns något riktigt enkelt svar på den frågan. Jag hittade det via Parelli Natural Horsemanship. Där får man lära sig om hästens beteende, kommunikation, hur man läser av en häst, hästpsykologi och så mycket mer. Med hjälp av Parelli programmet har jag blivit en människa som hästar väljer att lita på och vill vara med, det känns stort!
DSC_0335
”Dit du går, går också jag”. (Det är egentligen ett citat från bibeln och handlar om två kvinnor som är bästa vänner men det passar här också.)

Pat Parelli säger något i stil med (fritt översatt): målet är att vi ska bli så bra med hästar att till och med hästar tycker att vi är toppen! Jag tror att jag börjar förstå vad det innebär och det är min förhoppning att du också ska få uppleva det!
DSC_0340

Om Frida Lundbäck

Hej! Jag heter Frida, är 25 år och fullkomligt hästtokig! Jag driver hästverksamheten här på Ed Sjögård. I denna blogg skriver jag om gården, djuren, träningen av hästarna, min egen träning och utveckling inom PNH och min mitt arbete här på gården! Kolla också hemsidan: www.edsjogard.se
Det här inlägget postades i Fridas Parelliträning, Hästarna och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s