med hästen, inte mot den.

Nu var det läge sedan jag skrev något här. Det är inte för att jag inte har något att skriva utan snarare för att jag har haft svårt att hitta tid till att skriva. Det är många hästrelaterade tankar som snurrar men jag har inte riktigt lyckats reda ut hur jag ska formulera dem. Men vi börjar väl med en förhållandevis enkel fråga så att jag kan krångla till svaret så mycket som möjligt! 😉

Hur många gånger har du hört att man ska jobba med hästen, inte mot den? Jag har åtminstone hört det vid ett antal tillfällen genom åren. Har du inte hört det förut får du läsa det nu! Något som jag däremot inte har hört så ofta är hur detta ska gå till!? Jag har funderat lite på detta det senaste. Jag har en inridningshäst här nu som jag jobbat med några veckor och med henne har detta att jobba med hästen och inte mot den varit oerhört viktigt. Så med hjälp av lite bilder och exempel på hur jag jobbat med lilla Prinsessan ska jag försöka formulera några av mina tankar om hur man kan jobba med sin sin häst och inte mot den. Eller vi kanske kan börja där med att formulera oss ännu bättre: allt det vi ska göra med en häst ska vi göra med och för den, inte mot den.

DSC_0406 DSC_0379 DSC_0387 DSC_0388

Jag anser att en av de viktigaste bitarna som behöver finnas för att man ska kunna jobba med sin häst är att man har en fungerande tvåvägskommunikation. För mig innebär det att vi skapar ett gemensamt språk med hjälp av de sju lekarna. Det är viktigt att jag lär mig läsa av, tolka och förstå hästens signaler men det är lika viktigt att jag lär hästen läsa av, tolka och förstå mig. I grund och botten handlar det väl om att jag måste bevisa för hästen att jag inte tänker äta upp den till lunch eller skada den på något sätt samt lära den gå undan för tryck av olika slag. För egen del behöver jag lära mig att se/känna/ana vilken sorts häst jag hanterar och hur den upplever/reagerar på det jag gör. Jag behöver lära mig se om den är nervös, rädd, envis, pigg, villig, motiverad, dominant, ovillig, busig, olydig, blyg, omotiverad eller vad den nu kan vara samt hantera den på lämpligt sätt utifrån vad den är just nu. Enkelt! eller…? Tja jag antar att det bara är hela hemligheten med att bli en bra häst-människa och något man alltid kommer fortsätta utveckla.

DSC_0430 DSC_0429

Jag vet inte vad du anser men jag tycker att det är svårt att jobba med någon om jag måste tvinga den någon eller om jag blir tvingad av den. Därför anser jag att man måste se till att alltid ge hästen möjligheten att välja. Hur gör man det då? Det är inte heller lätt att förklara och det är också något som man kommer fortsätta lära sig att göra bättre och bättre genom hela livet. Om man vill nå framgång måste man dessutom se till att göra det som man vill att hästen ska välja lättare/bekvämare än det som man inte vill att hästen ska välja. Här kommer faserna in. Som ett exempel kan hästen välja att flytta för ett lätt tryck eller så ökar jag trycket stegvis (eller ska jag skriva fas-vis?) så att det blir lite obehagligt att stå kvar. Hästen kan fortfarande välja att stå kvar men det blir inte lika bekvämt som att flytta lite på sig. Här anser jag att det handlar om att ge hästen en chans att svara på en liten signal. Ge hästen möjlighet att fundera ut vad du vill ha innan du ökar trycket. Det är inte fel att vara hård när det behövs men jag anser att det är fel att vara hård utan förvarning. Om du successivt ökar trycket blir det ingen överraskning för hästen och den kommer snarare förstå att det var ”dens eget fel” att det blev obehagligt eftersom den valde att stå kvar. Om du däremot utan förvarning lägger på ett hårt tryck kommer hästen bli överraskad och kanske skrämd eller arg beroende på vad den har för tendenser och horsenality. I det fallet kommer den skylla obehaget på dig för det kom från dig och du hade inte varnat den.

För att hästen ska förstå vad som är rätt (och för att du ska kunna göra det rätta lätt) krävs timing och eftergift. Om planen var att hästen skulle flytta sig undan för tryck måste ju trycket sluta så fort hästen gör det. Annars kommer hästen ha väldigt svårt att förstå vad du ville att den skulle göra. Att belöna med ord fungerar sällan på en häst för orden betyder inget för den medans eftergiften är något som hästen direkt kan förstå. Däremot är det inte alltid dumt att ändå belöna hästen med positiva ord. Orden har en tendens att smitta av sig på vår attityd och göra oss mer positiva och trevliga att vara nära och det kan ha stor betydelse för hästen för den känner av vår sinnesstämning jätteväl!

DSC_0424

En av de viktigaste bitarna som jag uppenbarligen har missat lite hittills handlar om att tycka om. Jag måste tycka om hästen, visa den att jag tycker om den och genom mitt handlande även få hästen att tycka om mig. Just detta handlar precis som mycket annat om att lära känna sin häst, lära sig läsa av den, lära sig vad den gillar och vad som är viktigt för den. Prinsessan gillar att röra på sig så att få vila när hon gjort rätt fungerar inte som belöning. Hon vill ha rörelse, lek och bus. Hon gillar att bli kliad ganska snabbt och hårt i ansiktet men när hon blir lite spänd är det mer effektivt att stryka lugnande över halsen. Blir hon rädd måste hon få springa och då handlar det mest om att styra och vända henne i ett konsekvent och upprepande mönster för att hon ska hitta tillbaka till lugnet. Hon gillar även godis vilket jag gärna använder i träningen som belöning för önskvärt beteende eller uttryck.

DSC_0441 DSC_0436

Något som spelar stor roll när det handlar om utbildning av en häst är att bryta ner varje ny grej till små små övergångar istället för stora förändringar. Jag tänker mig att jag tänjer ut gränsen för vad hästen kan, stretchar den (och mig) steg för steg tills jag är nöjd för dagen. Nästa dag tar jag mig dit och lite längre. Jag vill att utbildningen ska vara något roligt och spännande, inte något dramatiskt eller i värsta fall traumatiskt.

DSC_0458 DSC_0477 DSC_0488 DSC_0496

Som små övergångar har Prinsessan idag blivit riden med bett i munnen även om jag fortfarande styr med grimman. Hon har även för första gången hittills blivit riden av någon annan än mig! Det är såklart ett viktigt steg i utbildningen att kunna ridas av fler än bara Frida. Så när Hanna var hemma från folkhögskolan kändes det som ett passande tillfälle att sätta upp en annan mycket kompetent och duktig ryttare på Prinsessans rygg.

DSC_0499 DSC_0510 DSC_0516 DSC_0550

Hjälp, hur ska jag knyta ihop det här nu då? Att jobba med sin häst (eller i det här fallet med någon annans häst) är en fullkomligt makalös känsla. När två viljor blir en men samtidigt behåller fördelarna av att vara just två (till skillnad mot om hästen betedde sig som en robot) kan resultaten bli ungefär hur stora som helst och utvecklingen kan gå i en rasande fart. Så skapa en bra kommunikation, se till att hästen har ett val (och att det du vill att hästen ska välja är lättare än alternativet), visa hästen hur mycket du tycker om den och verkligen bryr dig och bryt ner utbildning/utveckling i små övergångar snarare än stora förändringar. Det är så jag försöker göra för att jobba med och för hästarna, inte mot dem.

DSC_0533

Om Frida Lundbäck

Hej! Jag heter Frida, är 25 år och fullkomligt hästtokig! Jag driver hästverksamheten här på Ed Sjögård. I denna blogg skriver jag om gården, djuren, träningen av hästarna, min egen träning och utveckling inom PNH och min mitt arbete här på gården! Kolla också hemsidan: www.edsjogard.se
Det här inlägget postades i Hästarna och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till med hästen, inte mot den.

  1. Helena skriver:

    Tack! Du skriver verkligen bra och tydligt beskrivande! Känns kul att läsa eftersom jag håller med om synsättet på hästar 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s