Din perfekta partner

Nu har jag så smått börjat ha lektioner och åka runt på andra uppdrag efter vinterledigheten och det känns väldigt kul! En nystart på något sätt och det är fantastiskt roligt!

Jag tänkte börja denna nya termin med att skriva ner lite mer av det där som jag går och funderar på om dagarna här på bloggen. Så att ni får en aning om vad som rör sig i mitt huvud! Hästrelaterade saker alltså.. 😉

Just nu funderar jag på det där med att hästen ska vara din perfekta partner.
Jag ska ge er ett exempel. Min häst Zamira är helt fantastisk i de små sakerna, hon visar prov på vad det kan vara att vara en perfekt partner i vissa sammanhang. Det finns fortfarande mycket att jobba på såklart, men den dag jag känner mig färdig ska jag sluta. För jag vill aldrig sluta utvecklas. Men nu svävade jag ut lite.. Zamira hjälper till och tar ansvar för en del bitar i vår relation så att det blir ett bra samarbete liksom. Hon lägger om vikten och lyfter hovarna när vi ska kratsa eller verka, hon tar huvudet till grimman, lyfter huvudet från maten så att jag kan knäppa upp täcket, byter sida så att jag kan ta på det andra benskyddet, står still när jag hoppar upp, drar inte iväg mig till närmsta gräsmatta när jag leder henne och så vidare. Bara en massa småsaker men jag kan lita på att hon gör dem. Jag är till och med så bortskämd med att hästarna gör de här små sakerna att jag blir överrumplad när andra hästar inte gör det!
DSC_0419

Jag vill inte behöva kriga varje dag om att ta på grimman (eller lämna grimman på så att jag slipper), jag vill inte behöva hålla fast hästen för att kunna klä på den täcken, sadel, träns, benskydd osv.. Jag vill inte behöva dra in hästen i stallet/transporten eller jaga den i flera timmar för att fånga den i hagen eller stå och skämmas när hovslagaren/hovvårdaren är här för att hästen inte lyfter hovarna. Och jag inser att det är helt och hållet mitt ansvar att se till att dessa saker fungerar med min/mina hästar. För jag inser att Zamira skulle aldrig själv stoppa ner huvudet i grimman om jag inte gav henne den möjligheten. Hon skulle inte lyfta hovarna eller ta upp huvudet så att jag kan knäppa upp täcket om jag inte visat henne att det förväntas av henne. Så det jag tänker nu är att om vi vill att våra hästar ska vara våra perfekta partners eller bästa vänner, då är det dags för oss att bete oss som våra hästars perfekta partners och bästa vänner och därmed ge dem möjligheten att ta ansvar för det som de faktiskt kan ta ansvar för!
DSC_0435DSC_0546 DSC_0373 DSC_0261 DSC_0473 DSC_0623 DSC_0542 DSC_0677 DSC_0625 DSC_0231

Om Frida Lundbäck

Hej! Jag heter Frida, är 25 år och fullkomligt hästtokig! Jag driver hästverksamheten här på Ed Sjögård. I denna blogg skriver jag om gården, djuren, träningen av hästarna, min egen träning och utveckling inom PNH och min mitt arbete här på gården! Kolla också hemsidan: www.edsjogard.se
Det här inlägget postades i Fridas Parelliträning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s