Julavslutning

Nu är höstterminen slut. Men vänta lite här, började den inte nyss? Vart tog tiden vägen? Fast det är klart, när jag tittar på alla elever som ridit terminens sista lektion förra veckan så ser jag en klar skillnad och inser att tiden ändå måste ha gått framåt. Men, Julavslutning var det! Igår närmare bestämt! Eftersom jag har har ganska många nya elever som aldrig riktigt sett mig rida/träna kände jag att det kan vara bra att ha en liten uppvisning så att de får lite koll på vad de gett sig in i… Ifall de nu missat det… Så jag tog fram en av de fyrbenta superstärnorna jag har och satte igång. Med Zamira som vid det här laget är ganska välutbildad bestämde jag mig för att visa upp vad jag kan den bakvända vägen. Så när folket kom (förutom de som var någon minut tidiga.. eller om det nu var jag som var någon minut sen..) satt jag på en av de snyggaste hästarna jag vet, med sadel och träns och red runt till synes helt vanligt.. eller såhär i alla fall
DSC_0023 (2) DSC_0024 (2) DSC_0034 (2) DSC_0027 (2)
Jag ville visa att även jag som NH-nörd faktiskt rider med kontakt och precision och lägger stort värde i det också. Men jag ville även visa hur vägen dit ser ut för mig. Jag vill inte använda tyglarna och bettet till att forma hästen förrän jag vet att jag kan styra och stanna utan att behöva dra i dem. Och ska vi nu vara lite nördiga så är ju lättaste sättet att testa detta att ta av dem… Och det gjorde jag också.
DSC_0052 (2) DSC_0013 DSC_0044 (2) DSC_0048 (2) DSC_0045 (2)
Alla hoppbilder blev suddiga men vi hoppade i alla fall…

Det är ju dock så att man inte riktigt kan hoppa upp på en häst helt utan träns och bara hoppas på det bästa liksom.. Det ligger såklart mycket träning bakom där vi rider med långa tyglar och försöker använda tyglarna som en sista utväg om hästen inte lyssnar på fokus, säte och skänklar. Det är när man inser att man inte längre behöver tyglarna som man kan ta av dem, inte förr. Dessutom krävs det mer än bara en välutbildad häst och en duktig ryttare. Det krävs en relation som är starkare än alla tyglar eller rep. Om den relationen finns testar man enklast (och säkrast) från marken. Utan grimma och grimskaft. Om hästen tycker om dig tillräckligt för att vilja göra det du ber om, och vilja följa dig trots att inget binder den till dig rent fysiskt, då vet du att ni har en bra relation!
DSC_0023 DSC_0062 DSC_0065 (2) DSC_0067 (2) DSC_0021 DSC_0058 (2)
Hon är så söt att jag bara smälter!

Men så vitt jag vet är det vansinnigt svårt att börja träna med en häst och bygga en relation med hästen helt lös. Så vart börjar man? Man börjar från marken, med grimma och grimskaft för att skapa en ömsesidig kommunikation. Det enklaste sättet jag vet är genom de sju lekarna. De sju lekarna är grunden till allt. Allt du gör och någonsin kan eller vill göra med en häst går att bryta ner till en eller flera av de sju lekarna.
DSC_0031 DSC_0074 DSC_0028 DSC_0072
Den här makalösa hästen avslutade med att hoppa den blå tunnan på längden. Hon slutar aldrig förvåna mig! Jag tänkte skicka henne över hindret men insåg att jag skickat henne från fel håll och trodde att hon bara skulle galoppera förbi men inte då, hon hoppade! Det var synd att inte det kom med på bild men det kanske kan komma fler tillfällen 🙂

Jag vill bara passa på att tacka Parelli programet och de instruktörer som hjälpt mig genom åren, utan det/dem hade jag aldrig kommit hit, särskilt inte med den hästen..

Men en julavslutning är ingen julavslutning utan lite lek och pepparkakor! Inte heller utan tomtar eller lucior eller något annat spännande. I år hade vi dock en något hårig tomte…
DSC_0068
…och inte kom han med presenter heller.. Däremot fick alla barn som ville åka en liten runda!
DSC_0052 DSC_0066
Även om inte den här tomten kom med några julklappar blev det lite av den varan i alla fall. Till och med jag fick packet!

Nu återstår bara att tacka alla fina elever och alla modiga föräldrar som vågar skicka hit dem varje vecka (trots att ni nu sett vilka tokigheter jag kan hitta på!). Jag önskar er alla en riktigt God Jul och ett Gott nytt år!

Nu kör vi vidare mot nästa termin
DSC_0086
vi ses igen då!

Om Frida Lundbäck

Hej! Jag heter Frida, är 25 år och fullkomligt hästtokig! Jag driver hästverksamheten här på Ed Sjögård. I denna blogg skriver jag om gården, djuren, träningen av hästarna, min egen träning och utveckling inom PNH och min mitt arbete här på gården! Kolla också hemsidan: www.edsjogard.se
Det här inlägget postades i Ridskolan och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s