När allt bara släpper

Ända sedan senaste lektionen med Tina Kolhammar ** Parelli instruktör har saker och ting sakta men säkert klarnat med Zamira. Jag skrev ett inlägg efter den lektionen som hette Zamira är RBI och där tycks vi ha hela skillnaden. Sedan dess har jag verkligen försökt hantera henne som RBI och matcha hennes energi i mycket större utsträckning än vad jag lyckats med tidigare (vilket nog delvis berott på att jag känt mig osäker i min egen bedömning att hon verkligen är RBI) och det första jag upptäckte var att genom att göra så kan jag få henne att gå från Rigt Brain Introvert (RBI) (om du inte har koll på horsenalitys eller vill fräscha upp minnet kan du läsa om det i kategorin Horsenality här på bloggen) till mer Left Barind och mer Extrovert utan att först genomgå en explosion. Jag hade nog börjat hitta nycklarna till det redan tidigare men nu kunde jag även sätta fingret på det mer.

Jag insåg även att jag måste börja med detta redan i hagen. Jag kan inte bara gå och hämta henne, borsta henne, gå ut till ridbanan och där börja med dagens lek/träning. Är hon RBI i hagen måste jag ta itu med det där, inte bara släpa med mig henne till grinden. Är hon RBI när jag borstar då får jag se till att borsta långsamt och mjukt, göra det på det viset som hon just då vill bli borstad. Känner jag att hon är spänd när jag leker så kanske jag behöver sakta ner istället för att köra på och hoppas att det släpper snart..

Detta har lett till mycket. Först och främst ett större förtroende från henne till mig och det i sin tur har lett till andra saker. Hon är tryggare, sällan så extremt spänd eller RBI som hon varit tidigare, och jag känner att även jag litar mer på henne.

Jag vet inte när det hände men plötsligt insåg jag att jag är inte det minsta rädd eller nervös över att rida henne barbacka och tränslöst längre. Jag har gjort det ganska mycket men jag har alltid varit lite nervös för hela min kropp kommer ihåg hur extremt smidig den där lilla klumpen kan vara när hon bockar…

Igår hoppade jag upp på henne utan något på en liten äng i skogen (som vi kallar för fotbollsplanen) det fanns inget staket runt och jag hade bara ett snöre runt hennes hals och en stick i handen.. DET GICK KALASBRA!!!!
DSC_1378 DSC_1379 DSC_1380

Jag red inte länge, jag hade egentligen ett On Line pass men jag tyckte att det vore så roligt om jag kunde få ett litet hopp över tunnan på bild… 🙂 Vi hoppade i trav så det är inget stort hopp men det var ändå ett gräsligt bra hopp! Helt kontrollerat, helt rakt och i den fart jag ville ha!

Andra saker som hänt är att hon tex gnäggar nästan varje gång jag kommer till hagen, hon börjar erbjuda lite mer och vi övervinner hennes och mina stora trauman/blockader.

Det största vi vunnit över är nog ändå lastningen. För några veckor sedan nu kunde jag på första gången på över tre år, lasta min häst i transporten och köra ner till halmstad och delta i en parelli-kurs för Karin Malmberg *** Parelli instruktör! Jag ska skriva lite mer om den kursen så småningom… 🙂

Om Frida Lundbäck

Hej! Jag heter Frida, är 25 år och fullkomligt hästtokig! Jag driver hästverksamheten här på Ed Sjögård. I denna blogg skriver jag om gården, djuren, träningen av hästarna, min egen träning och utveckling inom PNH och min mitt arbete här på gården! Kolla också hemsidan: www.edsjogard.se
Det här inlägget postades i Fridas Parelliträning, Hästarna och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s