Att undervisa barn

Svaret på varför man bara måste älska att undervisa barn:
20140407-220654.jpg
Ibland kan man få världens sötaste meddelanden på tavlan, eller en söt häst blandat med mitt eget kladd om viktiga datum och tider att komma ihåg..
20140407-220546.jpg

Det barnen säger kan också vara helt oslagbara, som det här till exempel:

Jag ska rida hos dig i 70 år minst!

Tja, om 70 år är jag 94.. Vi får se om jag fortfarande har ridskola då…
Eller:

Det är så kul att leka, man får lära sig om hästar och så..

Det är alltså leka med hästarna tjejen syftar på, inte leka med kompisarna 😉
Eller det här:

Jag är så hårig så snart är jag en hel häst! Men jag vill inte vara häst.. I så fall bara på din ridskola! Eller hos mormor..

Eller varför inte titta på tjejerna som rider och sjunger ”huvud, axlar, knä och tå, knä och tå” med rörelser, gör om det om du kan! Eller se kreativiteten när de gör simuleringar och klättrar på staketen eller boxväggarna eller åker rutschkana i höet.. Men det bästa av allt är nästan att se dem fatta bra beslut i knepiga situationer. Att se barnen lära sig läsa av hästarna redan från början är fullkomligt oslagbart.

Att alla dessa föräldrar vågar släppa hit sina barn är dock en gåta för mig. Här är jag, i det närmaste outbildad och med en väldigt ovanlig/otraditionell verksamhet och ändå vågar ni lämna era barn hos mig varje vecka. Jag tackar allra ödmjukast för förtroendet! Jag har som sagt ingen utbildning att tala om (jag gick visserligen på ridgymnasium och jag har gått ett antal kurser i PNH sedan dess också men jag kan varken titulera mig som utbildad ridlärare eller parelli instruktör.. än i alla fall..) det enda jag har är en del kunskap om hur hästar fungerar, lite sunt förnuft, lagom (?) mycket lekfullhet och vid det här laget flera års erfarenhet.DSC_0373Ungefär alla de sakerna jag just skrev om mig själv kan man nästan betvivla när man ser den här bilden.. utom möjligen det där med lekfullhet.. och att det skulle vara otraditionellt! Jag kan dock poängtera att jag vanligtvis inte brukar rida såhär och det är inte så jag ber mina elever att rida heller, det var bara lite inspiration för att visa att ingenting är omöjligt!

Att få undervisa barn som är helt och hållet nybörjare är ett sådant privilegium! Väldigt tidigt blir det tydligt att olika barn passar olika bra med olika hästar och att de har lätt eller svårt för olika saker. Att både människor och hästar är individer blir extra tydligt här. För varje gång jag får en ny grupp med nybörjare lär jag mig något nytt och jag försöker hela tiden hålla det på en nivå där barnen känner att de utvecklas och kommer framåt utan att känna sig pressade.DSC_1219Vi är ute och leker och rider i alla väder (förhoppningsvis i lämpliga kläder) och ingen dag är den andra lik.

Att undervisa de äldre eleverna och få peta i detaljer och jobba med förfining är något av det roligaste jag vet. Att se hur samspelet mellan människa och häst förbättras så att mindre och mindre signaler kan betyda mer och mer i den gemensamma kommunikationen… Det är något jag verkligen brinner för!
DSC_0039Till sommaren tar dessa fina tjejer studenten och sedan försvinner de åt olika håll på egna äventyr.. Jag kommer sakna dem! Min första studentgrupp…

Så tack till alla elever och föräldrar! Ni hjälps åt att göra min dag.. varje dag!

Om Frida Lundbäck

Hej! Jag heter Frida, är 25 år och fullkomligt hästtokig! Jag driver hästverksamheten här på Ed Sjögård. I denna blogg skriver jag om gården, djuren, träningen av hästarna, min egen träning och utveckling inom PNH och min mitt arbete här på gården! Kolla också hemsidan: www.edsjogard.se
Detta inlägg publicerades i Hästarna, Ridskolan. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s