Lastning

Igår var jag iväg och hjälpte till att lasta två hästar som skulle flytta från ett stall till ett annat. Det gick bra. Jag har lastat några hästar åt andra nu. Inga extrema hästar egentligen, mest lite nervösa ägare;-) Jag har dock upplevt att det finns ett par gemensamma nämnare. Därför tänkte jag att jag skulle skriva ett par små tips för lastning eller hästhantering i övrigt.

DSC_0354 DSC_0356
En del hästar lastar sig själva! Det hade väll inte varit helt fel?

En av det gemensamma nämnare jag upplevt är att hästarna inte går undan för tryck i grimman. Det är ett porcupine game. Hanna har skrivit ett fantastiskt inlägg om porcupine game här, läs det gärna, skaffa dig en repgrimma (den är tunn så vi små klena människor som inte väger något kan bli lite tydligare och effektivare med en tunnare grimma) och fundera över hur du kan göra porcupine game med grimman. Fantasin sätter gränsen! Kan du få hästen att gå framåt, bakåt, höger och vänster för tryck i grimman lika väl som att sänka huvudet?

DSC_0444 DSC_0435
För mig spelar det ingen roll om du leder in hästen eller skickar in den framför dig, men ska du åka iväg själv är det helt klart smidigast att kunna skicka in den framför dig!

Det är trycket (i det här fallet i grimman) som motiverar hästen att försöka göra något för att få trycket att släppa så naturligt blir det eftergiften som lär ut. Därför är det otroligt viktigt att du verkligen ser till att trycket är kvar tills hästen gör rätt och då släpper direkt. Det kanske låter enkelt men testa! Att lära hästen gå undan för tryck i grimman är ofta det första jag behöver göra när jag ska lasta en häst åt någon.

DSC_0093 (2)

Eftersom jag är förhållandevis klen (det räcker att titta på mig för att se det) och en häst ofta väger några hundra kilo mer än mig räcker inte alltid min kraft till som motivation för att få hästen att gå undan för tryck i grimma. Då förstärker jag det med ett driving game! Och vi har sån tur att Hanna har skrivit ett bra inlägg om det också här!

DSC_0124 (2)Försök att göra transporten till en trevlig viloplats för hästen! Här är rätt mysigt att vara ändå!

Om hästen blir spänd/nervös är det viktigt att hjälpa den att slappna av också. Till det kan du använda Friendly game som även det finns beskrivet på Hannas blogg här.

Några små saker till:

  • Lastträna när du har tid och inte ska åka någonstans så att du vet att det fungerar den dagen du måste åka någonstans! Även om du tänker att du aldrig ska tävla eller flytta din häst kan du komma i en situation där du måste åka någonstans och det är inte rätt tillfälle att spara lastträningen tills dess…
  • Håll dig själv lugn! Hästen känner av din sinnesstämning och vet direkt om du är nervös, frustrerad, arg eller orolig. Ju fler hästar jag hanterar och ju mer jag lär mig desto tydligare känner jag att en lugn insida är det absolut viktigaste. Blir hästen ”galen” måste jag möta den på den energinivå den är men på insidan måste jag förbli lugn. Jag måste hela tiden vara medveten om att hästen är ett flyktdjur som hela tiden fattar sina beslut grundat på hur den bäst tror att den ska kunna överleva. Ha det i åtanke och tänk på att allt du gör gör du för hästen och inte mot den.

DSC_0472

Och funkar det inte, hör av dig så kanske kan jag komma och hjälpa dig!

(Annie är med på flera av bilderna, ni hittar Annies blogg här!)

Annonser

Om Frida Lundbäck

Hej! Jag heter Frida, är 25 år och fullkomligt hästtokig! Jag driver hästverksamheten här på Ed Sjögård. I denna blogg skriver jag om gården, djuren, träningen av hästarna, min egen träning och utveckling inom PNH och min mitt arbete här på gården! Kolla också hemsidan: www.edsjogard.se
Det här inlägget postades i Hästarna och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s