Zamira-mysteriet

Zamira är nog seriöst den svåraste hästen jag någonsin stött på! Sista jag lekte med henne var hon busig och tokig och skulle argumentera om allt. Hela hennes attityd då var ”jag vill inte göra som du säger för jag vill göra såhär istället!”
Igår lekte jag med henne igen och skillnaden var enorm. Jag hade absolut inga problem alls med att få henne att göra som jag ville istället var hon jätte spänd och nervös! Hon ville gärna springa, hon ville vara med och hon försökte hela tiden göra allt jag bad om. Men hon kunde inte slappna av.

Det faktum att hon kan byta horsenality (personlighet fast på häst) så fullständigt från gång till gång (ibland flera gånger på samma lekpass) gör mig så förvirrad! Samtidigt som hon förbereder mig och lär mig strategier för att hantera flera olika typer av hästar. För er som kan horsenality var hon LBI/LBE förra gången och RBE igår. Det ska bli intressant att se vad hon är idag!

20140111-105557.jpg

Om Frida Lundbäck

Hej! Jag heter Frida, är 25 år och fullkomligt hästtokig! Jag driver hästverksamheten här på Ed Sjögård. I denna blogg skriver jag om gården, djuren, träningen av hästarna, min egen träning och utveckling inom PNH och min mitt arbete här på gården! Kolla också hemsidan: www.edsjogard.se
Det här inlägget postades i Hästarna. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Zamira-mysteriet

 1. Helena skriver:

  Intressant! Lotta, det 14-åriga LBI-stoet jag är medryttare på är också olika horsenalities. Vi lekte rätt intensivt i halva oktober-halva december då vi gjorde Hill Therapy (efter tips jag läst på din blogg!). Hon är MYCKET mjukare i ryggen och smidigare för övrigt, så enormt tack för det tipset! Också mycket piggare! De senaste veckorna är hon smygdominant, latsmart LBI när vi startar och leker med sidvärts, yoyo och cirkling med täta vändningar, lite point-to point också och friendlar med pekpinnen. Men efter en stund, speciellt efter att hon fått galoppera lite blir hon RBE, blåser ur nosen, lyfter huvudet högt och tittar sig omkring, nästan omöjlig att få kontakt med… Sen byter hon tvärt och vill inte backa hela replängden utan slänger sig istället åt sidan och cirklar… Ja, säga vad man vill, men hästarna är verkligen de bästa lärarna!

  • frydahaa skriver:

   Hej!
   Kul att du kommenterar och berättar om dina erfarenheter och vad kul att Hill Therapyn fungerar! När hästarna byter horesnality får man verkligen något att tänka på. Zamira kan ha helt olika horsenalitys från dag till dag är jag hämtar henne i hagen. Om hon är Introvert kan jag leka fram en mer extrovert sida under passet, är hon rightbrain blir hon förhoppningsvis mer leftbrain under passet men när hon är LBI ena dagen man hämtar henne i hagen och BRE nästa blir jag seriöst förvirrad. Men de är som sagt de bästa lärarna!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s