Hästarna som lärare

Som ridlärare är jag ingenting utan hästarna. Jag kan bara teoretiskt tala om eller visa vad som ska göras, hästen måste lära ut. Och hästarna lär ut så otroligt mycket! Jag tänkte skriva lite om vad mina hästar lärt mig!

DSC_0955

Min första ponny Carolius (Curre) var LBE. Han lärde mig att hålla balansen.. Mycket för att han hade ett skav på ryggen som mer eller mindre tvingade mig att rida barbacka större delen av tiden! Dessutom var han busig! Han lärde mig också att inte vara rädd för hästar som nafsas! Istället lärde jag mig att ge igen (vilket inte var så effektivt men det visste jag ju inte då!)

Zamira har lärt mig nästan allt jag kan! Inte riktigt kanske men eftersom hon kan vara vilken horsenality som helst stretchar hon mig i alla riktningar. Hon lär mig framförallt att växla snabbt och att matcha energi. Hon lär mig om horsenalitys och hon är definitivt den som tränar mig mest på att läsa av hästar. Hon är också den som kommit längst inom parelli (Emilio är nog ungefär lika långt nästan) så det är med henne jag lär mig de flesta strategier och övningar som är helt nya för mig.
DSC_0964

Emilio lär mig att vara vänlig. Han tar så illa upp om jag är orättvis eller hård. Samtidigt måste jag vara tydlig! Men jag har ingen annan häst som behöver så mycket ömhet som han.
DSC_0291
Han lär mig dock även att tänka lite kreativt när det gäller vissa praktiska lösningar… Han kan till exempel knyta upp knutar, öppna boxdörren och öppna hagen…

Bollen har lärt mig väldigt mycket. Han har lärt mig att vara tuff och bestämd. Att matcha en typ av energi jag aldrig sett hos någon annan häst. Han har lärt mig omvänd psykologi också.. och hur otroligt viktigt det är att vara rättvis och alltid börja på en låg fas. Även med -eller kanske framförallt med- en såpass tuff häst. Jag skriver framförallt för att om jag är orättvis mot honom och använder faserna för snabbt ger han mig en tuffare match än jag kan beskriva medan många mildare hästar hade låtit mig komma undan med det..
Han är nog även den som framförallt lärt mig att verkligen leka!
DSC_0309

Profit lär mig att vara progressiv. Jag leker inte mycket alls med honom eftersom Hanna har honom mest. Det blir lite så att varje gång jag leker med honom försöker jag ta honom längre, stretcha hans gräns och lära honom något nytt eller ta det han kan ett steg längre. Han tränar mig också på att gå LBE/RBE balansgången.
DSC_0294

Lyrik har haft sina RBI stunder och han har tränat mig på att vänta. I alla fall ibland. Ibland behöver han bara få veta att jag faktiskt förväntar mig att han svarar också. Så jag antar att han tränar mig på att gå RBI/LBI balansgången! Han har även lärt mig mycket om hur viktig handen är när man rider med bett. Gör jag rätt är han en av världens finaste!DSC_0326 (2)

Sebastian lär mig att mena allvar och förvänta mig mycket på en liten fas. Samtidigt som han lär mig att fullfölja om det behövs. Han är expert på att helt enkelt inte göra som du säger om du inte är tydlig med att du verkligen menar det. Det knasiga är att det inte alls betyder att man behöver vara hård. Jag behöver nog lära mig att formulera detta ännu bättre.. Han lär mig att en ”lat” häst inte alls är lat, bara omotiverad och försöker se om han inte kan få dig att jobba minst dubbelt så hårt som sig själv.. 😉DSC_0201

Skatten är en liten skit som på samma sätt som Bollen stretchar min LBE sida och får mig att både tänka snabbt, göra mycket nya saker och röra mig snabbt.DSC_0490

Kattryn lär mig att leka fram det när hon är omotiverad. Hon lär mig även att vara hennes lugn i de situationer där hon är osäker. För om inte jag är lugn när hon är osäker blir det varken roligt eller särskilt säkert.
DSC_0188

Yassmira lär mig konstruktivt kaos. Jag kan inte komma på någon bättre formulering. Men hon lär mig att verkligen göra det önskvärda enkelt och bekvämt och det inte lika önskvärda obekvämt. Jag upplever det som att Yassmir lärt sig ett mönster där hon helt enkelt kaosar tills det hon inte vill/vågar är borta och då blir allt bra igen. Hon har lärt sig att om hon blir lite galen slutar tillslut folk och då blir allt bra igen. Därför lär hon mig nu att bli galen på ett konstruktivt sätt. Blir hon galen, så blir jag galen. Helt utan att jag blir arg, upprörd eller aggressiv. (det är det jag menar med konstruktivt..). Jag ska försöka skriva mer om detta så småningom… Kanske kan man sammanfatta det i att hon tränar mig på att ge eftergiften på rätt ställe!
DSC_0471

Det är häftigt när man tänker på hur mycket hästarna faktiskt lär oss! Hade jag inte haft Zamira tex hade jag inte kunnat hälften så mycket om Horsenality och om att läsa hästar. Troligen är det så att hade jag inte haft Zamira hade jag inte lärt mig någon Parelli överhuvudtaget. Så min utmaning till dig just nu är att fundera över vad din häst (eller den häst du rider/tränar) lärt dig!

Om Frida Lundbäck

Hej! Jag heter Frida, är 25 år och fullkomligt hästtokig! Jag driver hästverksamheten här på Ed Sjögård. I denna blogg skriver jag om gården, djuren, träningen av hästarna, min egen träning och utveckling inom PNH och min mitt arbete här på gården! Kolla också hemsidan: www.edsjogard.se
Det här inlägget postades i Fridas Parelliträning. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s