fjärde dagen i norr

för er som är uppmärksamma och mattekunniga har jag mycket riktigt hoppat över tredje dagen.. Detta för att den var så ohäsig att jag tyckte den skulla passa bättre på den andra bloggen.. Men här kommer dag 4!

Fjärde dagen i norr

Idag fick jag lite sovmorgon! Och sen blev jag väckt av en hund som slickade mig i hela ansiktet… Kan ju diskuteras huruvida det var mysigt eller ej… Efter frukost mockade jag och två små pojkar (7 och 10 år) båda stallen själva! Det var en intressant upplevelse… De hjälper verkligen till jättebra och är jätteduktiga men samtidigt känns det som att man måste ha ögon för tre och hålla lite koll på allt samtidigt! Men det var väldigt roligt och jag tycker mycket om dessa härliga barn!

Efter mockningen var det fika och sedan uteritt! Jag fick rida Prio. Prio är en alldeles vansinnigt vacker nordsvensk vallack som inte är så gammal och mer åt RBE hållet. Jag kände med en gång att han var en häst för mig. Det bara funkade. Han hade väldigt mycket rörelse i sig vilket var häftigt för det är inte det man tänker sig när man tänker nordsvensk. Han var känslig och uppmärksam. Jag kände redan från början att jag kunde reglera takt och tempo väldigt smidigt på honom. Det bara funkade liksom. Prio gav mig även möjligheten att testa lite omvänd psykologi under uteritten. Han hade nämligen tendensen att böja halsen åt vänster och trycka ut kroppen åt höger. Jag testade att försöka kompensera, att be honom gå rakare, att tokböja mig åt andra hållet och allt möjligt jag kunde komma på.. och visst funkade det okej men inte toppen. Sedan testade jag Linda Parellis grej att göra det hästen gör fast ännu mer. Okej, om du vill gå krokigt så går jag krokigt med dig! Resultatet förvånade mig. Det tog inte många sekunder innan Prio tyckte att det verkade vara en bättre idé att gå rakt. Haha, så tydligt har jag aldrig känt det förr!

Lite senare, efter en förhållandevis sen lunch, lekte jag med Soppan igen. Denna gången var jag lite mer petig med småsakerna. Han fattar verkligen och är så sjukt smart så jag tyckte att det var på sin plats. Jag provade göra lite tuch it och eftersom han är LBE slutade det med att han bar runt koner i munnen! Tokhäst! Jag tyckte att sidways utan staket vore en bra idé samt sidways över bom så det tränade vi lite på, lika så sqeese över presenning och på att han skulle härma mig och fatta galopp när jag gjorde det. Vi gjorde 8:an och han är så sjukt smart så han gjorde den på väldigt små faser! Både i skritt och trav! Som avslutning på det hela började jag lära honom att han kan hjälpa folk att hoppa upp från en pall. Han är ju hög som ett helt höghus minst så jag tänkte att det kan vara praktiskt.. Jag måste säga att jag gillar denna stora häst som är så fantastisk! Jag ska filosofera lite mer om hans horsenality tror jag..

Vid en första anblick är Soppan klockren LBE men så fort man börjar leka med honom kan man ana en mer osäker sida. En sån där delikat osäkerhet som gör balansgången lite svårare men som passar mig bra för då upplever jag hästen som en aning mjukare än om det bara är LB rakt igenom. Det jag har sett hittills är mest RBI tendenser men jag anar även RBE tendenser där någonstans. Jag skulle därför säga att han är LBE/RBI/RBE (nu undrar alla traditionella hästmänniskor vad jag babblar om men det är bara läsa mina horsenalty inlägg så fattar ni lite mer).. Jag började fundera över det här som Pat Parelli säger att hästar reagerar på människor, platser, förändringar och saker. Soppan tycks reagera LB på människor. Hans tyckte att det var ganska roligt att gå på mig med sin stora kropp första gången jag lekte med honom.. Lika så tuggar han gärna på min grimma, eller varför inte termobyxorna eller något annat han kommer åt.. Han reagerar också väldigt LB på saker. Han bär gärna runt koner i munnen, stampar på bommen, promenerar bekymmersfritt över presenningar och nosar (eller biter) på allt jag ber honom nosa på. Hur han reagerar på platser har jag inte direkt någon erfarenhet av.  Men förändringar, det gör honom lite osäker. När jag stod där ute på ridbanan började jag fundera på om en häst kan bli osäker specifikt i inlärningssituationer? Varför blir det så i så fall? Är det medfött eller inlärt?
Det jag försöker göra med Soppan är i alla falla att ge honom paus och friendly game när han blir osäker. För att se om/när det är kollar jag framförallt på hans huvud. Är det lågt? Blinkar han? Är munnen avslappnad (tuggar han på något olämpligt?)? Rör sig öronen avslappnat? Om svaret på frågorna är Nej, så avvaktar jag.. Är svaret på frågorna Ja är det bäst att jag hittar på något nytt till honom innan han äter upp mitt grimskaft eller kanske min vante.

Imorgon får vi se om det blir någon liten uppvisning. Det beror kanske på om det kommer något folk eller inte.. Men blir det något så känner jag att vi har en hel del att visa upp och hade jag haft en vecka till och en längre lina hade jag nog kunnat få de flesta att säga wow någon gång för Soppan har allt som krävs. Han har lekfullheten, mentaliteten, de fysiska förutsättningarna, utstrålningen och lär sig snabbt.. 🙂

På eftermiddagen var jag själv i stallet ett tag och när alla sysslor var klara ritade jag små illustrationer av 4 savvys på tavlan.. För att ge en bild av hur det skulle kunna se ut.. För för mig finns det inte mycket som är vackrare än den helheten som alla fyra savvys ger.

Om Frida Lundbäck

Hej! Jag heter Frida, är 25 år och fullkomligt hästtokig! Jag driver hästverksamheten här på Ed Sjögård. I denna blogg skriver jag om gården, djuren, träningen av hästarna, min egen träning och utveckling inom PNH och min mitt arbete här på gården! Kolla också hemsidan: www.edsjogard.se
Det här inlägget postades i Livet på landet. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s