små små skillnader som betyder ungefär allt

Hej! Eftersom Hannas Yassmira bor här hos mig är det jag som gör den dagliga hanteringen med henne och jag tänkte berätta lite om små små skillnader som betyder ungefär allt. Den senaste veckan har jag inte haft något vatten hos stona utan hämtat dem i hagen varje dag och gett dem vatten vid stallet. Ibland har de sedan fått stå inne några timmar innan de blivit utsläppta igen. Jag och Hanna har valt att göra så för att Yassmira framförallt men även de andra hästarna ska känna att de faktiskt behöver oss. För om du tänker på det, en häst klarar sig väldigt bra på egen hand.. De behöver inte oss. Om vi dessutom ser till att allt de behöver finns i hagen, vad ska de då ha oss människor till?

När jag har hämtat hästarna i hagen har jag alltid fångat den lättaste hästen först. Dvs, den som erbjuder sig först. Zamira vinner nästan alltid. Hon bestämmer i hagen och vill hon gå in först så är det ingen som flyttar på henne. Så vanligtvis tar jag in Zamira först och sedan brukar Kattryn (som är nummer två i rang) och Yassmira stå vid grinden och vänta så jag tar dem samtidigt.

Det jag ändå reagerat på är hur spänd Yassmira är när man ska ta på grimman. Ni som vet lite om mig och den typ av hästhantering som jag håller på med (PNH) vet att jag vill att hästarna ska hjälpa till att ta på sig grimman och inte vända bort eller ta upp huvudet för att undvika den. I detta fall har jag fått vara väldigt tålmodig och lugn med Yassmira. Jag har fått be henne böja halsen mot mig och sänka huvudet. Har hon blivit för spänd och tyckt att hon måste gå har hon fått göra det (då har jag bara tagit in Kattryn själv och kommit tillbaka till Yassmira sen.. hehe..) annars har bara väldigt lugnt och försiktigt bett henne börja halsen och sänka huvudet.

Ofta upplever jag det som att precis innan hästen gör ett framsteg tar den ett steg tillbaka i utvecklingen. Min teori (som jag inte vet om andra håller med om eller om den bara är min) är att det är när hästen förstår- och börjar tänka på att ta nästa steg som den inte riktigt vet om den kommer klara det/våga och då gör ett litet baksteg för att sedan ta sig igenom det när den är redo.

För några dagar sedan var jag tvungen att ta in Kattryn först för Yassmira fixade inte att låta mig ta på grimman.. Dagen efter det gnäggade hon när jag kom till hagen och det syntes tydligt att hon vill bli fångad före Kattryn. Kattryn har dock en lite vass bakdel som Yassmira har väldigt stor respekt för så hon vågade inte tränga undan henne men sprang från sida till sida och sa TA MIG! När Kattryn väl fått på sig sin grimma och det var Yassmiras tur tog hon för första gången själv huvudet till grimman och petade in nosen! Stort! eller litet kanske men det är dessa små saker som gör hela skillnaden! När jag skulle ta på grimman nästa gång gjorde hon samma sak! Idag fick jag be henne igen men det fanns inget motstånd i henne. Hon blir så mjuk när hon inte är spänd! Jag tror och hoppas att vi kommer kunna hjälpa henne att förbli sådär mjuk och fin i flera situationer för då kommer hon helt klart bli världens stjärna!

DSC_0463

Annonser

Om Frida Lundbäck

Hej! Jag heter Frida, är 25 år och fullkomligt hästtokig! Jag driver hästverksamheten här på Ed Sjögård. I denna blogg skriver jag om gården, djuren, träningen av hästarna, min egen träning och utveckling inom PNH och min mitt arbete här på gården! Kolla också hemsidan: www.edsjogard.se
Det här inlägget postades i Hästarna. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s