Lycka!

Idag gjorde min inridningshäst mig så otroligt lycklig! Jag red med bett för andra gången någonsin på honom. Jag bestämde mig för att prova ett annat bett än det han hade så istället för tvådelat bett fick han prova ett tredelat anatomiskt bett. Det märktes på en gång att han tyckte bättre om det nya bettet. Det blev mycket mindre ”protester” när jag tog i tyglarna för att guida honom.

DSC_0224
Jag behöver få till lite nya bilder på honom! Någon som vill fota? 🙂

Eftersom jag vill vänja honom vid så mycket som möjligt under den korta tid jag har honom här bestämd jag mig för att plocka upp tyglarna och bara hålla lite lätt kontakt för att se vad som hände. Först hände ingenting. Det tycker jag är jättebra! Jag vill att han ska fortsätta skritta framåt i precis samma tempo när jag kortar upp tyglarna. Det ska inte betyda stopp eller sakta ner utan det är ett helt vanligt friendly game i hästens mun. Min plan var att bara hålla kontakten och låta honom ha huvudet där han ville. Jag tänkte inte kräva att han skulle gå på något speciellt vis utan bara hålla handen liksom. Men han chockade mig! Mest genom att han efter bara några steg själv började sträcka huvudet framåt neråt. Det var som om han undrade: Kan jag göra såhär?Jag lät tyglarna glida sakta genom mina fingrar för att visa honom att han inte var blockerad utan kunde göra precis så, att det till och med var önskvärt. Efter att ha upprepat den proceduren förvånade han mig igen. Jag kände tydligt hur hans rygg lyftes och hur hans ”hållning” ändrades! Jag var så vansinnigt imponerad och överväldigad! Jag har aldrig tidigare gjort game of contact med en så ung häst som inte varit riden med bett tidigare. Jag hade inte ens planen att göra det med honom nu. Han började leka game of contact med mig! Det var en otrolig känsla! Just där och då blev jag ännu mer övertygad om att jag är inne på rätt spår. Jag är så otroligt lyckligt lottad som har haft möjlighet att lära mig så mycket Parelli Natural Horsemanship! Det har lärt mig att läsa hästens språk, att kommunicera med den, att vara följsam, att ha bra sits, att lära hästen lyssna på sätet så att tyglarna bara behövs för kontakt och att lära mig plocka upp kontakten på ett sätt som hästen inte bara accepterar utan även tycker om och söker själv!

DSC_0328 (2)
En bild på Kajsa och Lyrik från lite tidigare i somras!

Annonser

Om Frida Lundbäck

Hej! Jag heter Frida, är 25 år och fullkomligt hästtokig! Jag driver hästverksamheten här på Ed Sjögård. I denna blogg skriver jag om gården, djuren, träningen av hästarna, min egen träning och utveckling inom PNH och min mitt arbete här på gården! Kolla också hemsidan: www.edsjogard.se
Det här inlägget postades i Hästarna. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s