Terminstemat säkerhet

Hej! Ni som rider lektioner här hos mig har säkert märkt vid det här laget att varje termin har ett eget litet tema. Denna terminens tema är säkerhet, förra terminen var det sits och balans och innan dess hade vi mönster osv.. Jag tänkte berätta lite hur jag har tänkt med terminstemat säkerhet.

Först och främst har jag försökt fundera över vad man behöver veta för att vara säker runt hästar. Jag kom fram till några olika saker, det finns säkert fler men låt oss börja med dessa: Man behöver veta vilken typ av utrustning som bör användas, både till sig själv och till hästens samt vilken typ av utrustning som bör undvikas.. Man bör ha bra sits och balans för att inte trilla av.. Man bör kunna hantera hästen från marken, som att flytta den ut ur sitt personliga utrymme så att den inte går för nära.. Men det jag framförallt känner att man behöver ha koll på är hästens språk.

Det har funnits tillfällen då jag som ridlärare inte låtit min elev hoppa upp på hästen direkt. Eller tillfällen då jag bett elever hoppa av. Det har även funnits tillfällen då jag bett min elev flytta bakdelen på hästen. Ibland har jag sagt åt eleven att klappa hästen lite extra på halsen, att andas ut och slappna av, att böja hästens hals, att stanna osv. Om jag säger en sådan sak brukar det vanligtvis inte vara för att jag tycker det vore kul att se eleven göra så (möjligtvis med undantag för om det var dagens övning) utan för att jag sett att hästen (eller i vissa fall eleven) behöver det.

DSC_0473
Här ser ni ett exempel på att jag böjer Emilios hals.

Även den lugnaste hästen blir stressad ibland. Till och med Sebastian kan behöva en extra klapp på halsen vid vissa tillfällen! Det är otroligt viktigt att vi ser dessa tillfällen och värdesätter dem! Om vi vill att Sebastian ska förbli lika lugn och trygg som han vanligtvis är gäller det ju att vi hjälper honom så fort han visar minsta tendens till att bli osäker eller spänd! Tro det eller ej, men det är hela hemligheten 😉

DSC_0201
I somras gjorde jag och Sebastian vårt första Libertypass någonsin! Han var så duktig!

Så eftersom temat för den här terminen är säkerhet har jag bestämt att mina elever ska spendera mer tid med hästarna från marken. Jag försöker göra dem uppmärksamma på hästens signaler. För hästar kan inte skrika eller ens prata.

 

För att lära oss bli säkrare med hästarna från marken går vi igenom de sju lekarna noga. Jag har teorin att om något fungerar på marken är chansen större att det fungerar när man sitter upp! Eftersom eleverna ska vara med och hämta hästarna i hagen, göra iordning dem och släppa ut dem igen är det otroligt viktigt att hanteringen från marken fungerar. DSC_0988 (2)

När det gäller ridning försöker jag göra eleverna uppmärksamma på att vi faktiskt gör i stort sett likadant från hästryggen som vi gör från marken så även i ridningen går vi igenom de sju lekarna.
DSC_0336 (2)

För att prata utrustning har jag lagt till en teorikväll för alla elever (andra hästintresserade människor är också välkomna, läs mer på hemsidan). Just på utrustningskvällen kommer det finnas möjlighet att köpa ny hjälm från hööks!
DSC_0562

För att kunna prata lite mer teoretiskt om hästens språk har jag lagt till en teorikväll lite senare i höst där vi ska få möjlighet att prata lite mer om hur hästar kommunicerar med varandra och oss.
DSC_0411

Så det var mina planer för höstterminen! Vad skulle ni vilja ha för terminstema framöver?

Annonser

Om Frida Lundbäck

Hej! Jag heter Frida, är 25 år och fullkomligt hästtokig! Jag driver hästverksamheten här på Ed Sjögård. I denna blogg skriver jag om gården, djuren, träningen av hästarna, min egen träning och utveckling inom PNH och min mitt arbete här på gården! Kolla också hemsidan: www.edsjogard.se
Det här inlägget postades i Ridskolan. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s