LBE lek..

Ibland har jag ett litet problem med min fantastiska lilla shettis. Han är ju LBE (Left Brain Extrovert vilket innebär att han är påhittig, busig, pillig, lite olydig, har massa energi och så vidare), vilket passar mig perfekt men det passar tyvärr inte alltid lika bra i ridverksamheten. Jag har i nuläget inte många elever som klarar av att få honom att göra som de vill i ridningen. Så vid väldigt sällsynta tillfällen när jag näst intill känner mig som en djurplågare sitter jag upp på honom själv. Ni kan tänka er hur det ser ut.. och nej, mina fötter släpar inte i marken även om det inte är särskilt långt ifrån..

Idag var ett sådant tillfälle då jag kände att jag måste försöka göra något åt det där med styrningen. Så, jag hämtade Skatten i hagen och började leka med honom On Line. Han var LBE så klart och otroligt rolig att leka med!

När man leker med en LBE känns det ofta som att hästens del av konversationen låter ungefär så här: ”Nej, jag vill inte gå ditåt! Jag har en bättre idé! Jag vill göra det här! Titta vad jag kan göra med den här leksaken! Åh, gräs! Jag vill gå DIT!” osv…

Att stå i andra änden av linan (eller på ryggen) till en sådan häst kan vara lite av en utmaning men är man bara tillräckligt intressant är det inget problem. All träning idag gick väldigt bra så det är inte det jag hade tänkt skriva om. Det jag däremot hade tänkt skriva om är att även en sådan häst behöver mycket friendlygame av olika slag! Det som jag upplever är absolut viktigast i träningen av en LBE är eftergiften. Enligt mig är eftergiften och pausen bara ännu ett friendly game. Eftergiften är alltid viktig men på vilket sätt varierar beroende på Horsenality. Något annat som är extremt viktigt är att be snällt innan man säger till! Om man inte ber snällt tycker LB hästen att man är oförskämd och vill då inte lyssna. RB hästen däremot blir rädd om man inte ber snällt först. Det är min uppfattning av situationen.

Ett exempel: Om du ska styra Profit och tar i tygeln (fas 4) innan du gett fas 1-3 (tittat dit du ska, vridit magen/axlarna och ändrat vikten lite) skakar han kraftigt på huvudet för han fick inte sin förvarning och tyckte därmed att du var oförskämd eller bossig. Om du däremot går igenom alla faser och behöver ta i tygeln också accepterar Profit det för han vet att det ska komma om han inte lyssnar på en lägre fas.

Ett liknande problem uppstår med Skatten men han skakar inte på huvudet utan han går in i en dragkamp. Om någon vill rida och ska styra och tar i tygeln på ett sätt som Skatten kan uppleva som oförskämt drar han emot.. och inte lite heller.. Han kan till och med få för sig att svänga åt motsatta håll! Denna lilla häst blir stark som en oxe i det läget!

Det beteendet som jag ovan just beskrev var därför anledningen till dagens lilla träning. Efter att ha lekt On Line vanligt i 22´linan tömkörde jag lite. Problemet var av någon anledning inte särskilt tydligt efter vår lek och efter att ha tömkört en stund (där det största problemet istället var att hindra honom från att råka kliva över tömmen när han gick med lågt huvud (dessa korta ben alltså) bestämde jag mig för att hoppa upp (hemska tanke!)

Väl uppe på den lilla lilla hästen skrittade vi runt lite på ridbanan. För det mesta svarade han otroligt bra på lätta, ledande tygeltag och de enstaka fall då han började streta emot tog jag ett snabbt, kort tygeltag (nästan som ett litet ryck) för att sedan släppa efter direkt. Som för att säga: ”hej, jag ville faktiskt något här!” Eftersom jag red i grimman var det inget som störde hans mun på något sätt. Efter max 5 min skrittade vi precis som jag ville i åttor och längs med staketet så jag hoppade av. Då kom för mig den stora överraskningen för dagen. Skatten var helt slut. Han såg nästan RBI (Right Brain Introvert) ut! Jag tror inte att Skatten var RBI på riktigt och det är hit jag vill komma med dagens inlägg. Även en LBE behöver en paus ibland! Han behövde få stå och fundera över vad han hade varit med om, tänka igenom det ordentligt och acceptera det. Och jag måste ge honom den tiden. Jag satte mig på marken och väntade. För mig är det fortfarande ganska svårt att vänta på det viset för jag vill helst göra något annat men just i detta fallet var det ganska lätt. Jag ville vänta för honom och med honom tills han var redo. Efter tio minuter tuggade han. Efter ytterligare fem minuter frustade han och kort därefter började han röra på sig igen. Då gick vi ut så att han fick äta lite gräs innan jag släppte tillbaka honom i hagen. Jag är fascinerad av denna lilla häst! Han är helt otrolig och just idag hjälpte han mig till en ny insikt! Att även en LBE behöver mycket friendly game och tid att tänka igenom sina upplevelser!

Hästarna är våra bästa lärare! Om du vill läsa mer om Horsenalitys som LBE och RBI finns det en hel kategori här på bloggen med gamla inlägg så kolla där! 🙂

En bild på min underbara lilla Skatt!

Annonser

Om Frida Lundbäck

Hej! Jag heter Frida, är 25 år och fullkomligt hästtokig! Jag driver hästverksamheten här på Ed Sjögård. I denna blogg skriver jag om gården, djuren, träningen av hästarna, min egen träning och utveckling inom PNH och min mitt arbete här på gården! Kolla också hemsidan: www.edsjogard.se
Det här inlägget postades i Hästarna. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s