Första veckan med Ville!

I måndags kom en ny häst hit. Han heter Ville och han ska vara här några veckor för inridning. 

DSC_0114

Ville är fyra år. Han är en Tinkerkorsning, ca 150 cm hög och alldeles underbar! Jag kan villigt erkänna att jag blivit totalt förälskad i honom! 

 

Jag tänkte försöka beskriva hur Villes träning hittills har sett ut!

 

Första träningstillfället sedan han kom hit gick mest ut på att lära honom de sju lekarna. Eftersom Ville tydligt visar att han är Left Brain försökte jag bara se till att han fattade varje lek och sedan gå vidare. När jag hade tagit mig igenom alla lekarna testade jag att ställa mig vid hans sida och be honom böja halsen. Detta för att det är det absolut viktigaste tygeltaget för att jag ska vara säker när jag väl hoppar upp! När han lätt och smidigt böjde halsen åt båda hållen började jag hoppa  på stället som en liten studsboll. Eller jag föredrar att tänka ”som ett friendly game”. Målet med att hoppa jämnfota bredvid hästen var att avdramatisera den typen av rörelser. När han accepterade det (han undrade nog vad jag var för konstig filur som först lärde honom massa nya konstiga saker och sedan hoppade som en studsboll vid sidan av honom..) gick jag vidare genom att hoppa upp och dunsa lite mot hans sida/rygg utan att hänga mig, bara upp och ner igen och hoppa lite till. När han accepterade även det hoppade jag upp och låg kvar på mage över hans rygg. Allt detta gjorde jag på båda sidorna! När jag kunde hänga över honom blev nästa steg att lägga upp mina ben på hans rumpa så att jag låg på mage över hela hästen ungefär. Vid det laget var han inte längre så brydd om mina konstiga idéer, han var trygg och hade accepterat att jag klättrade runt på honom lite hur som helst. Därefter hoppade jag upp och satte mig på honom barbacka. Jag hoppade upp och ner några gånger och sedan testade jag att böja hans hals igen fast uppifrån. Det var inga problem så jag gick vidare med att flytta bakdelen. När även det fungerade började jag leda ut framdelen för att få igång någon form av rörelse och sedan böja honom till ett stopp. När detta var gjort på båda sidorna hoppade jag av och var otroligt nöjd med vårt första träningspass!

 

För att stegvis vänja Ville vid små förändringar tag jag fram min barbackapadd vid andra träningspasset. På det viset kunde jag börja vänja honom vid sadelgjorden utan att behöva vänja honom vid hela sadeln på en gång. Jag gick igenom lekarna igen, förbättringen jämfört med första dagen var stor! Sen åkte padden på och han fick röra sig lite med gjorden runt magen. Han reagerade inte nämnvärt så jag gjorde om min hopp-procedur tills allt var lugnt och jag satt uppe på hans rygg och hade det skönt. Därifrån gick vi igenom samma saker som dagen innan men jag började ”förklara” för honom vad mina skänklar betyder och kunde även för första gången be om ett par steg i trav.

 

DSC_0042

DSC_0027 DSC_0021

bilder från dag 2.

Tredje dagen tog vi fram sadeln. Upplägget på träningen såg precis likadant ut. Jag gör egentligen samma saker men höjer nivån lite för varje pass. Med sadelgjord, sadel och hela köret på (inte träns dock) hoppade jag åter upp och gled runt på precis samma sätt. Vi jobbade lite mer med traven och så fort jag fått det framsteg jag var ute efter hoppade jag av och slutade för dagen.

DSC_0128 DSC_0144DSC_0163DSC_0179DSC_0202DSC_0233 DSC_0224bilder från dag 3.

Så har sedan resterande träningspass också sett ut. Jag ber om lite lite mer vid varje tillfälle och försöker göra det på ett sätt som gör att han nästan inte ens fattar att det går framåt. Samtidigt som han är en häst som måste framåt för att inte tappa intresset! Han är en otroligt trevlig häst och jag är i väldigt nöjd med att kunna skritta, trava, styra, stanna och flytta bakdel efter första veckan!

 

Annonser

Om Frida Lundbäck

Hej! Jag heter Frida, är 25 år och fullkomligt hästtokig! Jag driver hästverksamheten här på Ed Sjögård. I denna blogg skriver jag om gården, djuren, träningen av hästarna, min egen träning och utveckling inom PNH och min mitt arbete här på gården! Kolla också hemsidan: www.edsjogard.se
Det här inlägget postades i Hästarna. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s