Horsenalitys

Jag tänkte att jag skulle göra en serie av inlägg om olika Horsenalitys. Jag skriver ofta saker som LBE, RBI, Extrovert och liknande.. Nu tänkte jag förklara dem lite! Men först länkar jag till Parellis hemsida och deras beskrivning av Horsenalitys: http://www.parellinaturalhorsetraining.com/horsenality-horses/
Horsenality är svårt att översätta. Hästlighet kanske. Det är i alla fall en hästs personlighet. (jag bytte ut ”person” mot ”häst” och fick då hästlighet)
Det finns fyra huvudtyper av hästligheter som beror på: 1. vilken av hästens hjärnhalvor som är dominant (höger eller vänster. Right Brain eller Left Brain) 2. om hästen reagerar/agerar utåt eller inåt (Extrovert eller Introvert)
Rita ett sotrt + på ett papper. Längst upp skriver du Extrovert. Längst ner skriver du Introvert. Till höger skriver du Right Brain och till vänster Left Brain. Över den vågräta linjen har du nu alla hästar som reagerar/agerar utåt (Extrovert) och under linjen är alla som inte gör det (Introvert). Till höger om den lodräta linjen har du alla hästar vars högra hjärnhalva dominerar (Right Brain) och till vänster är alla hästar vars vänstra hjärnhalva dominerar (Left Brain).
I hästens högra hjärnhalva sitter instinkterna. Tex. flyktinstinkten. Hästen är ofta rädd, undergiven, osäker och har en tendens att reagera väldigt mycket på småsaker. I den vänstra hjärnhalvan sitter däremot tankeverksamheten. En häst som är Left Brain är oftast inte rädd. Den är dominant, modig, trygg och tolerant. En häst som är Left brain gillar att bestämma och kommer leka dominanslekar med dig om du inte leker dem med den först.
En Extrovert häst gillar att röra på fötterna. Den har mycket energi, springer hellre än saktar av, den är snabb och har en tendens att springa. En Introvert häst rör inte så gärna på sig. Den har inte så mycket energi, saktar hellre av än springer snabbare och har en tendens att stanna.
Nu kopplar vi ihop det. En häst som är Right Brain Extrovert gillar alltså att springa men är ofta rädd, osäker och nervös. Den springer för att överleva. Utmaningen med en Right Brain Extrovert är att bryta flyktmönstret och få den att använda vänster hjärnhalva (den tänkande sidan) mer. En häst som är Right Brain Introvert har en tendens att stanna, frysa fast, rycka till, men flyr oftast inte direkt utan försöker istället stänga världen ute samtidigt som den är rädd, osäker, nervös och också tror att den kommer att dö vilken sekund som helst. En häst som är Left Brain Introvert brukar oftast beskrivas som lat. Men egentligen är den bara omotiverad. Den går långsamt, står gärna still, är lugn, inte rädd för mycket. Den är otroligt intelligent och har en förmåga att klura ut hur vi fungerar och använda det mot oss. En häst som är Left Brain Extrovert är busig, älskar att leka och leker inte du med den kommer den med största sannorlikhet leka med dig. Den är snabbtänkt och modig. Den kan nafsas, knuffas, gå på.. Allt för att leka.
En del hästar är väldigt tydliga och passar verkligen in i ett av dessa fack. En del är lite spretigare och kan bete sig olika i olika situationer. Därför är det viktigt att man läser om alla horsenalitys och lär sig hantera dem. För även en Left Brain häst blir Right Brain när den blir rädd och en Right Brain häst kan bli Left Brain när eller där den känner sig trygg. En Introvert kan plötsligt bete sig mer och mer Extrovert och en Extrovert kan bete sig Introvert ibland.
Jag har turen att ha hästar av alla olika horsinalitys och jag tänker skriva mer om dem i kommande inlägg!
Annonser

Om Frida Lundbäck

Hej! Jag heter Frida, är 25 år och fullkomligt hästtokig! Jag driver hästverksamheten här på Ed Sjögård. I denna blogg skriver jag om gården, djuren, träningen av hästarna, min egen träning och utveckling inom PNH och min mitt arbete här på gården! Kolla också hemsidan: www.edsjogard.se
Det här inlägget postades i Horsenality. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s