Horsenalitys – Right Brain Extrovert

Hej! Här fortsätter mina inlägg om Horsenalitys (hästens personlighet)! Tidigare inlägg om Horsenalitys kan du hitta i Horsenality-kategorin eller genom att bara skrolla ner på denna sidan! 🙂
Jaha.. Som rubriken säger tänkte jag börja med Right brain Extroverts. Jag har inte tänkt ut någon smart plan om hur jag ska lägga upp detta men det löser sig säkert. Om ni tittar på Horsenalitykartan ser ni att en Right Brain Extrovert (RBE) ofta är impulsiv, har svårt att stå still, lätt att få panik, överreagerar, är hyper alert, har en tendens att stegra, vill bara framåt, lättskrämd, har huvudet högt och håller ofta emot tryck (eftersom den mentalt inte kan lyssna) istället för att gå undan för det. Det viktigaste att förstå om denna typ av hästar är att de är inte elaka utan rädda. Men de är inte rädda för att bli skadade. De är rädda för att dö. Om ett rovdjur misslyckas i sin jakt blir han utan mat. Om en häst misslyckas i sin flykt blir den någons mat. Det är det absolut viktigaste att förstå. Även om du inte har en Right Brain Extrovert är det väldigt vanligt att en häst beter sig som en Right Brain Extrovert när den är rädd!
Men, till det viktigaste. Hur kan vi hjälpa den här stackars hästen att inte vara så rädd och använda vänster hjärnhalva mer..? För att tala om det måste jag nog beskriva en hästs flyktmönster. När en häst flyr från något läskigt springer den för sitt liv. Men till slut kommer den till en punkt där den känner att den vågar vända om och göra en ny bedömning av situationen. Den vänder då runt framdelen och korsar därför bakbenen. I det ögonblicket börjar hästen tänka igen och kan därför inte stanna kvar i sitt ”Right Bran” tillstånd (tankeverksamheten sitter ju i vänster hjärnhalva medan instinkterna sitter i höger). Hur långt hästen springer innan den vänder varierar men för en Right Brain Extrovert är det oftast ganska långt. Så när en häst blir rädd (oavsett om den flyr i panik eller bara börjar spänna sig) kan man hjälpa den genom att vända mycket. Och ju mer man kan få hästen att korsa sina bakben desto bättre! Det spelar ingen roll om du sitter på hästen eller står på marken, samma strategi gäller! Dock är det allra säkrast att befinna sig på marken och på behörigt avstånd! Därifrån kan man nämligen varken ramla av eller bli översprungen.
Om jag hade en häst som var RBE (vilket jag också har, Emilio är en medium-extrem RBE) skulle jag därför börja med att leka med min häst i ett ganska långt grimskaft. Om han (vi använder Emilio som ett exempel) var rädd och spänd skulle jag försöka hålla honom borta från mig eftersom han annars skulle kunna springa över mig när han är fokuserad på att fly från något annat. Det skulle inte hjälpa varken honom eller mig om jag klappade honom, försökte hålla honom stilla och prata lugnt. Istället måste jag möta honom på hanns energinivå och göra mycket vändningar eller andra avbrott i hans flyktmönster. Om han inte var helt panikslagen men fortfarande var spänd och bara väntade på rätt tillfälle att fly skulle jag istället be honom backa, gå åt sidan eller flytta bakdelen. Allt för att hålla hanns fötter igång på ett kontrolerat sätt och samtidigt försöka hjälpa honom att tänka igen. Jag skulle inte låta honom vara nära mig eller hoppa upp förrän han visade tecken på att slappna av. Ofta när en RBE slappnar av ser man det tydligast på att huvudet kommer ner från trädtopparna. De kan även börja tugga och slicka sig om munnen eller frusta. Stegen blir jämnare (mindre ryckiga) och lugnare. Då kan man bjuda hästen nära sig eller hoppa upp och rida. Om jag satt på och kände spänningen komma tillbaka skulle jag flytta bakdel om och om igen tills han lugnade ner sig. Om han inte lugnade ner sig alls skulle jag böja hans hals och hålla den böjd tills han stannar (kan vara bra att lära hästen detta ”nödstopp” innan den har panik) och då hoppa av och försöka lösa problemet på marken. För om det är något jag hatar så är det att trilla av! Jag skulle inte rida ut på en RBE förrän både den och jag var trygga med varandra på ridbanan.
Det var en sak till jag tänkte på! Tendensen att stegra. Jag har aldrig upplevt den med Emilio (tack och lov) däremot har det kommit vid vissa tillfällen med Zamira (Zamira är(/var) en extrem RBI men med tydliga RBE tendenser). Stegringen, eller andra luftsprång, är oftast en reaktion om den skrämda hästen stoppas från att gå framåt! Hästen är inne i sitt ”fly för livet” beteende och om framåt inte fungerar kommer den prova uppåt. Det är därför det inte fungerar att försöka hålla en RBE stilla. Den kan inte stå stilla (viktigt att komma ihåg) och kommer därför testa allt. Jag har ridit en häst som galopperade baklänges!
Emilio när han är RBE. Huvudet är högt, hela hästen spänd och han kan nästan inte sakta ner (vilket är vad jag ber honom att göra med sticken)
Emilio när han är LB. Lägre huvud, Lägre svans, mer avslappnade steg.. Lugn och fin trav..
obs! Dessa bilder visar de mer extrema olikheterna.. Allt däremellan kan naturligtvis också förekomma! Det är svårt att säga var den exakta gränsen för huvudets placering går men den övre bilden är klart över den gränsen medan den nedre är klart under.
Annonser

Om Frida Lundbäck

Hej! Jag heter Frida, är 25 år och fullkomligt hästtokig! Jag driver hästverksamheten här på Ed Sjögård. I denna blogg skriver jag om gården, djuren, träningen av hästarna, min egen träning och utveckling inom PNH och min mitt arbete här på gården! Kolla också hemsidan: www.edsjogard.se
Det här inlägget postades i Horsenality. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s