Horsenalitys – Left Brain Extrovert

Nu var det bara en Horsenality kvar. Min personliga favorit – Left Brain Extrovert (LBE). Inlägg om alla Horsenalitys finns i Horsenality kategorin här till vänster.
Om vi åter tittar på Horsenalitykartan ser vi att en LBE är: Energisk, sprudlande, karismatisk, busig, har en tendens att bitas/”slåss”, lekfull, pysslig med munnen, stygg, bossig (vill bestämma) och egensinnig (envis). Det possitiva är ju dock att den lär sig snabbt, är ”sprudlande”, smart och lekfull.
Jag har två LBE hästar. Profit är LBE med tendenser mot RBE, Bollen är istället LBE med tendenser mot LBI. Gemensamt för dem båda är att de har mycket energi, gärna knuffas med huvudet (Bollen bits), de leker med saker och plockar upp dem i munnen, de är pilliga men otåliga och lättutråkade.
En LBE kan vara så vansinnigt frustrerande då den är snabbtänkt, smart och påhittig och lätt kan börja leka med dig istället för tvärt om. Bollen till exempel älskar sin bitlek. Han hotar med att bitas för att se vad du tänker göra åt det.. Slår du tillbaka biter han igen för att se vem som vinner.. Gör du ingenting biter han igen för att se hur många gånger han kan bitas innan du blir arg..
En LBE har en tendens att svara NEJ på alla frågor. Men om hästen svarar NEJ har du bara ställt fel fråga eller formulerat frågan på fel sätt!
Till det roliga: Hur hanterar vi vår snabba, busiga, ständigt nej-sägande LBE? Svaret är enkelt. Du måste tänka ännu snabbare, vara ännu smartare och utmana den på samma energinivå! Du måste helt enkelt förekomma den! Vi återgår till Bollens bitlek. Det finns alltid en varning. Han stryker öronen bakåt och närmar sig.. Om du redan då markerar att här är mitt personliga utrymme och här går du inte in utan lov kommer han ge upp. Du var snabbare, han hann inte bita dig! Och tänk efter, han kan inte bita dig om han inte når! Ett sätt att hålla honom utanför ditt personliga utrymme är att viffta med arbågarna snabbt och bestämt när han närmar sig.. Utan att avsiktligt nudda honom! Är han dum nog att sätta dit sin nos får han skylla sig själv! En annan strategi kan vara att hoppa och flaxa med armarna redan när hästen är på lite avstånd. Detta för att den ska vara lite mer medveten om att människor är ”taggiga (eller vad man nu ska kalla det..)” och inget man springer på..
När det gäller övriga lekar och utmaningar med en LBE brukar jag försöka vara påhittig och snabb. Snabb på det viset att jag ger en tydlig och ganska lång fas 1 men sedan snabbt genom fas 2 och 3 upp till fas 4 om jag inte får någon respons. På det viset ger jag inte hästen någon tid att argumentera eller säga nej. Sedan gäller det ju att inte be om samma sak hundra milljoner gånger (eller mer än 3 typ) för då blir allt JÄTTETRÅKIGT! Därför måste vi vara lite påhittiga. Och veta när vi ska sluta eller göra något annat.
Jag upplever ofta att LBE-hästar är snabbtänkta och gör rätt nästan direkt. Och antingen (förmodligen det bästa allternativet) slutar man då och fortsätter igen imorgon, eller så får man en låååång och jobbig ”bråkperiod” på halsen. Har man gett sig in i den måste man dock fullfölja den och inte sluta förrän det går bra igen.. om man inte vill att den busiga hästen ska komma på att den kan vara ännu busigare eftersom du tillslut ger upp.
En LBE har ofta massor av egna idéer. Profit är expert på att plötslig vända när vi rider på ridbanan. Om du i det läget ”drar tillbaka honom” kommer han göra en mega-huvudskakning och protestera på alla sätt och vis! Han vände ju bara för att du hade varit tråkig nog att rida åt samma håll flera steg i rad!!! Så istället försöker vi säga, bra idé Profit, vi gör en volt! Då tar vi hans idé och utveklar den lite.. Och vi kommer ju ändå tillbaka till spåret där vi var nyss när volten är färdig;-)
Hoppa stock är ju enformigt och tråkigt..
Jag gå upp på den istället!!!
NEJ!!!! VILL INTE ALLS!!!
Formulerar du dig dock rätt och värmer upp mig ordentligt kan jag också vara lugn och snäll och trygg för jag är inte rädd i onödan!
Annonser

Om Frida Lundbäck

Hej! Jag heter Frida, är 25 år och fullkomligt hästtokig! Jag driver hästverksamheten här på Ed Sjögård. I denna blogg skriver jag om gården, djuren, träningen av hästarna, min egen träning och utveckling inom PNH och min mitt arbete här på gården! Kolla också hemsidan: www.edsjogard.se
Det här inlägget postades i Horsenality. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s