Horsenalitykartan

Här fortsätter mina ilägg om Horsenalitys. Först länkar jag till Horsenalitykartan. Om du vill kolla vilken Horsenality din häst har skriver du ut kartan och fyller i den såhär:
Ni ser det pluset som jag pratade om i mitt tidigare horsenality inlägg? Överst står det extrovert och där står även en del egenskaper som en extrovert oftast har! Likadant längst ner där det står introvert, till höger där det står Right Brain och till vänster där det står Left Brain. Sätt ett litet kryss i den lilla rutan vid de egenskaper du tycker att din häst har.
Kolla sedan på cirkeln. Runt om hela cirkeln står det olika egenskaper/beteendemönster som en häst kan ha. Läs hela varvet runt sätt en liten prick eller ett kryss i färgsektionerna innanför det ordet du tycker passar in på din häst. Sätt pricken i den innersta grönaktiga (?) färgsektionen om beteendet är milt. Sätt den i den ljusblå ringen om beteendet är ”mitt emellan” och i den ljust orange-rosa (??) om beteendet är extremt. Om ordet inte passar in sätter du ingen prick alls. (Är det bara jag som tycker att färgerna är lite svåra att riktigt definiera?)
När du är färdig kan du läsa av ditt resultat! I vilken fjärdedel av cirkeln har du flest prickar? Och var finns de mest extrema prickarna? Där har du din hästs Horsenality!
En del hästar tycks ha prickar överallt medans andra nästan bara håller sig till en av fjärdedelarna. Jag tycker att det är svårare att hantera en häst med ”spretig” horsenality än en häst med tydlig horsenality. Det är också vanligt att man passar bättre ihop med en typ av horsenality än de andra. Om du själv inte har jätte mycket energi och inte är jätte trygg kan det vara en enorm utmaning att hantera en Left Brain Extrovert medans en mild Right Brain Introvert kan kännas enklare. Det är i allmänhet också lättare att hantera en häst som inte har så många extrema prickar på sitt kort.
Alla olika horsenalitys har olika styrkor och svagheter. En häst som är Right Brain söker oftast en ledare och kommer därför inte utmana dig om ledarplatsen på samma sätt som en Left Brain. En Left Brain är däremot inte alls lika lättskrämd och är betydligt mer tålig med en ryttare som tex tappar balansen. Men allt detta kommer ni få mer exempel på så småningom!
Vilken Horsenality har din häst?
Men en sak har vi visst glömt! Det finns ju en till horsenalitykarta i samma pdf-fil som visar de possitiva egenskaperna hos respektive horsenality! Fyll i den med på samma sätt och känn dig stolt över din fantastiska häst!
Annonser

Om Frida Lundbäck

Hej! Jag heter Frida, är 25 år och fullkomligt hästtokig! Jag driver hästverksamheten här på Ed Sjögård. I denna blogg skriver jag om gården, djuren, träningen av hästarna, min egen träning och utveckling inom PNH och min mitt arbete här på gården! Kolla också hemsidan: www.edsjogard.se
Det här inlägget postades i Horsenality. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s